Άθλιο παιχνίδι με τις εκκρεμείς συντάξεις – Τρομάζουν τα νούμερα ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ – Ποιος δουλεύει ποιον;

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των αριθμών σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), με τον υπουργό Εργασίας σήμερα να αποστέλλει επίσημα στοιχεία στη Βουλή που κυριολεκτικά τρομάζουν και αναιρούν τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από τα Ταμεία μόλις στις 21 Ιουνίου 2019, δηλαδή, λίγο πριν τις εκλογές και σε κάθε περίπτωση αναδεικνύουν ένα τουλάχιστον ανήθικο «παιχνίδι» εντυπώσεων στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απάντηση του υπουργείου Εργασίας στους βουλευτές της συμπολίτευσης Ζωή Ράπτη, Βασίλη Γιόγιακα και Ζήση Τζηκαλάγια σχετικά με την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κατάσταση «ξεπερνάει και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το συνολικό ύψος των εκκρεμοτήτων και αποκαλύπτει τα τραγικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, η οποία, για χρόνια, έκρυβε την αλήθεια και αδιαφορούσε για την ταλαιπωρία και τους κόπους ζωής των απόμαχων του εργασιακού βίου».

Ξανατονίζουμε ότι σύμφωνα με τη σημερινή απάντηση του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, η πραγματική εικόνα των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων μέχρι τις 31/8/2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ έχει ως εξής:

Μάλιστα, στην απάντηση ο υπουργός Εργασίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τραγική και άνευ προηγουμένου η κατάσταση που κληρονομήσαμε. Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις, υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες των ασφαλιστικών ταμείων προς συνταξιούχους και ασφαλισμένους».

Τα σημερινά στοιχεία, τα οποία σίγουρα είναι αποκαρδιωτικά, εκτός των άλλων δημιουργούν πολλά ερωτήματα και αναδεικνύουν έναν διαχρονικό αμοραλιστικό πολιτικό χειρισμό, ο οποίος κινείται σε πολλά επίπεδα κι έχει πολλούς… πρωταγωνιστές.

Αναζητούνται τα πραγματικά στοιχεία

Πολύ πρόσφατα, στις 21 Ιουνίου 2019, τα Ταμεία, απαντώντας -καθ’ υπαγόρευση προφανώς της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- σε αποκαλύψεις των συνδικαλιστών της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι στο Συνέδριό τους έκαναν λόγο για 258.618 εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, αλλά και εφάπαξ παροχών, παρέθεσαν και τότε επίσημα στοιχεία.

Πριν, λοιπόν από ακριβώς τέσσερις μήνες ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ ανακοίνωναν επίσημα ότι οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που εκκρεμούσαν πάνω από τρεις μήνες ήταν 48.839, οι αιτήσεις για επικουρικές ήταν 42.387 και για εφάπαξ 15.984!

Είναι προφανές ότι οι 48.839 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη που έδινε τον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ, απέχουν πολύ από τις 189.851 που δίνει σήμερα, όπως και ότι οι 42.387 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές που έδινε το ΕΤΕΑΕΠ τον Ιούνιο απέχουν, επίσης, πολύ από τις 87.591 που δίνει σήμερα. Ούτε τεχνικά και πραγματικά μπορεί να υποβλήθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες στον ΕΦΚΑ 141.012 (η διαφορά των στοιχείων του Ιουνίου από τα σημερινά) αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν, τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη διαζευκτικά, που σημαίνει ότι μπορεί να ισχύουν και τα δύο: Ή η προηγούμενη κυβέρνηση «μαγείρευε» τα στοιχεία για να ωραιοποιήσει την εικόνα, ή η σημερινή κυβέρνηση «μαγειρεύει», επίσης, τα στοιχεία για να βλάψει την προηγούμενη.

Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα άθλιο πολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται με τον πλέον κυνικό τρόπο στις πλάτες χιλιάδων απόμαχων της εργασίας, οι οποίοι αγωνιούν για το πότε θα πάρουν τη σύνταξή τους, παρακολουθώντας τη ζωή τους να γίνεται κυριολεκτικά «νούμερο» σε στατιστικά δεδομένα, τακτικισμούς και φτηνιάρικες πολιτικές σκοπιμότητες.

Πόλεμος «χαρακωμάτων»

Στη σημερινή απάντηση του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, τονίζεται ότι «η πραγματική κατάσταση των συνολικών εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών ταμείων εξηγεί γιατί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέφευγε συστηματικά να δώσει σαφείς απαντήσεις για αυτές και αγνοούσε επιδεικτικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έτσι εξηγείται, ωστόσο, και η χαρακτηριστική απροθυμία που επέδειξε η σημερινή αντιπολίτευση η οποία, παρ’ όλες τις εκκλήσεις του ίδιου του υπουργού, απέφυγε εμφατικά να υποβάλει σχετικό ερώτημα στην Βουλή».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε, μάλιστα, ότι «Οι 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα όλα εξηγούνται. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια. Ήξεραν και παραπλανούσαν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων. Απέφευγαν συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την λογοδοσία παρά τις ερωτήσεις και κυρίως, αυτή που υπέβαλλαν 55 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2019. Δημιουργούσαν εικονικά πλεονάσματα κρύβοντας κάτω από το χαλί δαπάνες και στοιβάζοντας εκκρεμότητες. Σήμερα φέρνουμε στο φως την τραγική αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».