Άνθρακες οι ανακοινώσεις για τις συντάξεις χηρείας – «Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση»

Απογοήτευση και οργή προκάλεσαν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, με τα μέλη του συλλόγου συζύγων θανόντων ΑΞΙΑ να σημειώνουν ότι αυτό που συμβαίνει μοιάζει πλέον με πογκρόμ εναντίον μιας μεγάλης κατηγορίας ανθρώπων που, μάλιστα, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Χτες, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, συναντήθηκαν με μέλη του συλλόγου ΑΞΙΑ, που επί μια εβδομάδα έστησαν αντίσκηνα έξω από το υπουργείο Εργασίας, αντιδρώντας σε μια κατάφωρη αδικία που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες εκτός ουσιαστικά από το κατώτατο πλαφόν και τη σύνταξη στα τέκνα θανόντων, δεν περιλαμβάνουν κανένα από τα μείζονα και κυρίως δίκαια αιτήματα, τα οποία αφορούν κυρίως το ηλικιακό όριο των 55 ετών και την αύξηση του ποσοστού της σύνταξης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από το 50% στο 70%, όπως ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.

«Δεν συμφωνήσαμε πουθενά με τους υπουργούς. Κανένα από τα ζωτικά ζητήματα που θέσαμε δεν ικανοποιήθηκε», επισημαίνει, μιλώντας (μετά τη συνάντηση) στο asfallistiko.gr, η Καλλιόπη Δεληγιάννη, Α’ αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΞΙΑ. «Ούτε την άρση του ηλικιακού αποδέχτηκαν, ούτε το ποσοστό να πάει στο 70%. Τίποτα…».

«Κατά τη συνάντηση τους είπαμε», συνεχίζει η κ. Δεληγιάννη, «ότι πλέον η δίωξη εναντίον των χήρων μοιάζει να έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Φωνάξαμε ότι μας κλέβουν τις εισφορές που έχουμε καταβάλλει. Διαμαρτυρηθήκαμε γιατί κλέβουν τον κόπο των ανθρώπων μας, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δουλέψει 35 και 38 χρόνια».

Στην ερώτηση ποια απάντηση πήραν από τους υπουργούς, η κ. Δεληγιάννη είναι εξαιρετικά σαφής: «Είπαν ότι μας καταλαβαίνουν, ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, αλλά ότι είναι τα χέρια τους δεμένα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μέχρι τον Αύγουστο του 2018».

«Υπογραμμίσαμε στους υπουργούς ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε», καταλήγει η Καλλιόπη Δεληγιάννη.

«Απορώ γιατί κάλεσαν σε συνάντηση το σύλλογο, αφού, τελικά, δεν είχαν να τους πουν τίποτα», αναρωτιέται μιλώντας στο afalistiko.gr ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), Νίκος Χατζόπουλος. Και συνεχίζει: «Επαναλαμβάνω ότι αυτό που συμβαίνει δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Δεν έχει κοπεί ποτέ οριστικά σύνταξη. Η απαίτηση, που δεν είναι απλά δίκαιη, αλλά ζωτική για χιλιάδες ανθρώπους αυτής της κατηγορίας, είναι να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη με το ηλικιακό όριο των 55 ετών, καθώς και να καταργηθεί το εξοργιστικό 50%», επισημαίνει.

Να σε κάψω Γιάννη…

Η νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπει ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα πιο πάνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Επίσης, για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς δίνονται τα ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά. Επίσης, η χορήγηση της σύνταξης χορηγείται στα τέκνα υπό προϋποθέσεις (σπουδές) μέχρι τα 24 τους χρόνια.

Τέλος, με δεδομένο ότι το όριο των 55 ετών παραμένει και χιλιάδες δικαιούχοι που δεν το καλύπτουν θα χάσουν οριστικά τη σύνταξη σε μια ηλικία και σε μια αγορά εργασίας που φαντάζει τουλάχιστον απίθανο να βρούνε δουλειά, το υπουργείο δίνει ειδική… μοριοδότηση για να ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, δηλαδή, να δουλέψουν για 6, 8 μήνες ή το πολύ για ένα χρόνο!

Επιπλέον, θα προβλέπεται η για δύο χρόνια(!) επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών αν ξεκινήσει δική του επιχείρηση ή για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα του ανέργου επιζώντα ή διαζευγμένου συζύγου. Τέλος, θα προβλέπονται διευκολύνσεις για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ με εκπτώσεις, διαγραφή τόκων και τόκων υπερημερίας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι και τα κατώτατα όρια αποφασίστηκαν σε μια προσπάθεια να μην εξεγερθούν οι πάντες για τις αδικίες που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, αφού, όπως κατήγγειλε την Πέμπτη το ΕΝΔΙΣΥ, «για όσους λάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ».

Διαβάστε και:

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας – Την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η τροπολογία

«Λένε ότι έχουμε ημερομηνία λήξεως» – Κραυγή αγωνίας και περηφάνιας για τις συντάξεις χηρείας

ΕΝΔΙΣΥ: Φοβούμενοι την κατακραυγή δεν βγάζουν συντάξεις χηρείας – Σοκάρουν τα ποσά πείνας