Έρχεται βδομάδα… προεκλογικών πληρωμών – Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους

Η τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, αποτελεί ταυτόχρονα και εβδομάδα που θα «ζεσταθούν οι τσέπες» εκατομμυρίων πολιτών. Δεν είναι μόνο η «13η σύνταξη» που θα χορηγηθεί -κατά τα φαινόμενα- την ερχόμενη Δευτέρα, σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Είναι και μια σειρά από επιδόματα και παροχές, που… όλως τυχαίως πρόκειται να δοθούν στους δικαιούχους πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Έτσι, η εβδομάδα που έρχεται τείνει να ξεχωρίσει όχι για την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά για την κορύφωση των προεκλογικών πληρωμών.

Του Χάρη Δημητρίου

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην ομαλή διεξαγωγή των πληρωμών, αφού θέλει να περάσει την εικόνα της επιτυχημένης λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Σε κάθε περίπτωση, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες πληρωμές:

– Δευτέρα 20 Μαΐου: Θα γίνει η καταβολή για πρώτη φορά της «13ης σύνταξης». Πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο θετικό μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους να καρπωθούν είτε μία επιπλέον σύνταξη, είτε ένα μέρος αυτής, ανάλογα με την κύρια σύνταξη που λαμβάνουν.

– Τρίτη 21 ή Τετάρτη 22 Μαΐου: Αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη καταβολή του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) σε πάνω από 230.000 δικαιούχους.

– Τετάρτη 22 ή Πέμπτη 23 Μαΐου: Θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της επόμενης δόσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που αφορά περίπου 260.000 δικαιούχους.

– Παρασκευή 24 Μαΐου: Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τη β’ δόση του επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για τη δόση που αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και εκτιμάται ότι θα αφορά περίπου 600.000 οικογένειες.

– Παρασκευή 24 Μαΐου: Επίσης ο ΟΠΕΚΑ πρόκειται να χορηγήσει τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα σε περίπου 180.000 δικαιούχους.

Υπολογίζεται ότι για τις ανωτέρω παροχές, το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει ένα ποσό που κινείται στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ.