Έρχεται διαγραφή οφειλών σε Ταμεία για ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαγραφή οφειλών ή απαλλαγή από πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι οποίες βεβαιώθηκαν πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δηλαδή ώς τις 31/12/2016, σε βάρος παράλληλα ασφαλισμένων, λόγω αμφισβήτησης υπαγωγής ή μη σε δεύτερο φορέα, προανήγγειλε ο Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς που αδικαιολόγητα έχουν χρεωθεί με οφειλές να τις διαγράψουν», αναφέροντας ως παράδειγμα τέτοιων αμφισβητούμενων οφειλών τις οφειλές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ.

Όπως είπε, «προωθούμε, τις επόμενες ημέρες, διάταξη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, για να διαγραφούν οφειλές για διπλά χρεωμένους, διότι διεκδικούσαν διαφορετικοί φορείς ασφάλισης την εισφορά τους, π.χ. για δημοσιογράφους με χρέη στον ΟΑΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «αυτό δείχνει και την καλή πορεία της χώρας που αποκτά πεδίο ελευθερίας να λύνει τέτοια προβλήματα, τα οποία παλαιότερα δεν υπήρχε περίπτωση να περάσουν».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε και σε άλλες θετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως «η αποδέσμευση της επαγγελματικής ιδιότητας από την υποχρέωση ασφάλισης. Με τη διάταξη αυτή, δώσαμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες, που επειδή είχαν την ιδιότητα, ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να έχουν έσοδα. Υπήρχαν χιλιάδες οφειλέτες τους οποίους κυνηγάει το σύστημα. Καταργήσαμε αυτήν την υποχρέωση. Αυτή ήταν δήμευση», είπε χαρακτηριστικά..

«Όλα τα βήματά μας είναι αποτέλεσμα επιτευγμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος και συμπλήρωσε πως «είχαμε πει ότι πρώτα θα στεριώσουμε τον ΕΦΚΑ να μπορεί να αναπτύσσει καλές λειτουργίες και να έχουμε θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά του. Και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις για διορθώσεις», υπογραμμίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, είναι αντίθετοι στην επαναφορά του παλαιού συστήματος για τις εισφορές.