Έρχεται εμβόλιμη πληρωμή συντάξεων στις 28 Νοεμβρίου, αλλά και μέσα στο Δεκέμβρη

Συνεχίζει η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να «πιέζει» τους εργαζόμενους να δουλέψουν και Σαββατοκύριακα για να επιταχυνθεί η απονομή οριστικών συντάξεων, ώστε -εκτός των άλλων- να υλοποιηθούν και οι σχετικές δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επανήλθε την προηγούμενη βδομάδα, ζητώντας από τους εργαζόμενους να «αξιοποιήσουν» και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ώστε να βγουν όσο γίνεται περισσότερες οριστικές συντάξεις. Η νέα παρέμβαση, μάλιστα, της διοίκησης προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, με βάση την επιτάχυνση της διαδικασίας, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα γίνει νέα εμβόλιμη καταβολή οριστικών συντάξεων στις 28 Νοεμβρίου, αλλά και μέσα στο Δεκέμβριο, όπου στόχος είναι η πληρωμή να γίνει λίγο πριν τις γιορτές.

Θυμίζουμε ότι ο ΕΦΚΑ προχώρησε και στις 10 Οκτωβρίου σε εμβόλιμη πληρωμή 4.193 νέων κύριων συντάξεων, ύψους 12,651 εκατ. ευρώ, με τη σχετική ανακοίνωση τότε του υπουργείου Εργασίας να αναφέρει ότι «εμβόλιμες πληρωμές νέων συνταξιοδοτικών παροχών θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική δαπάνη για την καταβολή των περίπου 110.000 κύριων συντάξεων που εκκρεμούν φτάνει στα 440 εκατ. ευρώ, ενώ για την πληρωμή των περίπου 52.000 εκκρεμών εφάπαξ απαιτούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, η δημοσίευση του νόμου με τα νέα κατώτατα όρια, που έγινε πριν λίγες μέρες και αναμενόταν ότι θα ξεμπλοκάρει τις περίπου 35.000 συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν, μάλλον δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα, αφού οι οριστικές συντάξεις που εκκρεμούν από τον πρώην ΟΑΕΕ θα περιμένουν ακόμα στα… συρτάρια, επειδή το πληροφοριακό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί με τις νέες παραμέτρους των κατώτατων ορίων (δείτε αναλυτικά και εδώ).

Από την άλλη, ανάσα φαίνεται να παίρνουν όσοι περιμένουν οριστικές συντάξεις από το Δημόσιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) «ξεπάγωσε» τη διαδικασία έκδοσης οριστικών συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και από τις περίπου 15.000 συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί ήδη περίπου 3.000, με τις σε εκκρεμότητα να μειώνονται στις περίπου 12.000.

Τέλος σημειώνουμε ότι από την αρχή του 2017 και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν πληρωθεί 183.430 νέες συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 1,439 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 88.324 οριστικές νέες κύριες συντάξεις και 38.220 προσωρινές συντάξεις συνολικού ύψους 810 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.
  • 38.086 νέες επικουρικές συντάξεις, συνολικού ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.
  • 18.800 νέα εφάπαξ, συνολικού ύψους 400,4 εκατ. ευρώ».