Έρχεται νέο επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους

Ένα νέο επίδομα, που θα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, κατά τα πρότυπα του ΕΚΑΣ, θέλει να δημιουργήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαίτερα φιλόδοξο, αφού οι θεσμοί που επέβαλλαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2015, απαιτούν από την κυβέρνηση να κρατηθεί «εντός γραμμής», δηλαδή, να αποφύγει να αυξήσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες με επιδοματική πολιτική.

Του Χάρη Δημητρίου

Όμως, στην Σταδίου 29 επιμένουν να επεξεργάζονται τη χορήγηση επιδόματος, το οποίο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και θα συνδέεται με το ετήσιο πλεόνασμα που πρέπει να παράγει η ελληνική οικονομία.

Στην περίπτωση αυτή, θα χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μπορούν να το λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι πράγματι έχουν ανάγκη.

Πληροφορίες θέλουν, το επίδομα αυτό να χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους, που λαμβάνουν συντάξεις, κύριες και επικουρικές, οι οποίες αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που επιχειρείται να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από μια πιθανή κριτική για ενδεχόμενη πρακτική κατάργηση της 13ης σύνταξης, όπως επίσης και από τις αυξήσεις που υποκρύπτουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του μοντέλου της ασφαλιστικής κλίμακας.

Ήδη στο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής και ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα και εντός της Βουλής για τις «φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν από τις… τηλεοπτικές εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Από την Κουμουνδούρου, δίνουν στη δημοσιότητα μέχρι και πίνακα, με τον οποίο φαίνονται οι διαφορές στα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.