Έρχεται οικονομική «ασφυξία» για ασφαλισμένους και ΕΦΚΑ το 2018

Μπορεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας να «καμαρώνουν» για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2017, ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι ολόκληρη, καθώς το 2018 με βάση τα στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα, αφού και τα εισοδήματα του 2016 μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. και η «φοροδοτική» ικανότητα των ασφαλισμένων καθημερινά εξαντλείται όλα και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν ένα περίπου μήνα το υπουργείο Εργασίας, «η αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για το 2017, επιβεβαιώνει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. (…) Το ετήσιο αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε προϋπολογισμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 188,5 εκατομμυρίων ευρώ, από αρχικά προϋπολογισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 756 εκατομμυρίων ευρώ».

Τι δείχνουν, όμως, τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2016, με βάση τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι το πρώτο εξάμηνο του 2018, μέχρι την εκκαθάριση, δηλαδή, του φόρου εισοδήματος του 2017;

Συνολικά τα εισοδήματα του 2016 συρρικνώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν συνολικά στην εφορία εισοδήματα ύψους 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ, το 2016 εμφάνισαν εισόδημα μειωμένο κατά 18,9% σε σχέση με το 2015. Δήλωσαν εισοδήματα ύψους 3,78 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 4,67 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή δήλωσαν περίπου 900 εκατ. ευρώ λιγότερα στην εφορία.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι 57.764 ελεύθεροι επαγγελματίες είτε έκλεισαν τα βιβλία τους είτε βρήκαν άλλους τρόπους… πληρωμής.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα εισοδήματα του 2016 διαμορφώνουν μια πολύ χαμηλότερη βάση εκκίνησης για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα εισπραχτούν το 2018.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα κινηθούν και του χρόνου σε καλά επίπεδα, πιστεύοντας πως αφενός η επικείμενη ρύθμιση των χρεών στα Ταμεία σε έως 120 δόσεις από τη μια, και η όποια ανάπτυξη της οικονομίας θα εξισορροπήσουν τα δεδομένα.

Ωστόσο, αν στους όποιους υπολογισμούς και εκτιμήσεις ληφθεί υπόψιν ότι η φοροδοτική κόπωση της κοινωνίας λειτουργεί εκθετικά και με δεδομένο, επίσης, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώνουν για όλο το 2018 διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, τότε οι εκτιμήσεις υπουργείου και ΕΦΚΑ φαντάζουν εξαιρετικά αισιόδοξες.

Τέλος, αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το ότι από το 2018 ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε η επίτευξη των στόχων γίνεται ακόμα πιο δυσεπίλυτος γρίφος για την κυβέρνηση, αλλά και πολύ μεγαλύτερο άχθος για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς.