Έρχεται «χαράτσι» σε ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση

Πηγή φωτό: pixabay.com

Εν μέσω πανδημίας, με την εγχώρια επιχειρηματικότητα να έχει καταρρεύσει, ελέω κυβερνητικών μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊου και το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζεται για να επιβάλλει εισφορές για παράλληλη μισθωτή απασχόληση! Πρόκειται για την εκκρεμότητα που προϋπήρχε της υγειονομικής κρίσης και αφορούσε την επιβολή εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, αλλά και σε μισθωτούς με
«ανοιχτό μπλοκάκι» που διατηρούν σε ισχύ και κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Πρόκειται για οφειλές που υπάρχουν από τον Ιανουάριο του 2020, καθώς από τότε θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ η διαδικασία καταβολής εισφορών. Άρα ήδη οι ανωτέρω δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οφείλουν χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, εισφορές 14 μηνών, που θα αυξηθούν και άλλο, μέχρι να ενεργοποιηθεί η σχετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Και όλα αυτά, με την πανδημία να περιορίζει δραματικά τα έσοδα…

Η διαδικασία για τις όποιες νέες εισφορές προκύψουν, μαζί με τις αντίστοιχες αναδρομικές οφειλές, δεν αναμένεται να εκκινήσει πριν από τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται τι ισχύει όπως θεσμοθετήθηκε από τον τέως υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση:

Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες: Όσοι έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της όποιας ασφαλιστικής κατηγορίας έχουν επιλέξει, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.  

Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι (έως 5 έτη ασφάλισης): Όσοι έχουν παράλληλη  μισθωτή απασχόληση, βάση αναφοράς είναι η 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες: Όσοι έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας κατηγορίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, ήδη από το 2020 για όσους ασφαλισμένους δήλωσαν στον e-ΕΦΚΑ την παράλληλη μισθωτή απασχόλησή τους ή το καθεστώς αμοιβής τους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, υπήρξε αναστολή έκδοσης ειδοποιητηρίων εισφορών για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς. Άρα πρέπει να υπάρξει εκ νέου Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τη διαδικασία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά ταυτόχρονα θα ρυθμίζει και την εκκαθάριση για τις εισφορές του 2020.

Όπως θα τονίζεται στην σχετική απόφαση, θα ληφθούν υπόψη οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), αλλά και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά επί παράλληλης άσκησης εργασίας μισθωτών ή μη μισθωτών ασφαλισμένων. Σε περιπτώσεις δημιουργίας βέβαια, πιστωτικού υπολοίπου, αυτό θα βρεθεί τρόπος να επιστραφεί στους δικαιούχους-ασφαλισμένους. Ο προσδιορισμός των εισφορών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ έως τις 29 Απριλίου, έτσι ώστε τα όποια ποσά προκύψουν να έχουν καταβληθεί έως τα τέλη Μαΐου.