Έρχονται… καταργήσεις από τον Γιάννη Βρούτση

«Θα διορθώσουμε κενά και θα καταργήσουμε αστοχίες». Με την φράση αυτή ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προανήγγειλε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συνδυαστικά με τη δήλωση ότι θα στηρίξει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (άρα αλλάζει όνομα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), ο κ. Βρούτσης «φωτογράφισε» ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο των επιδομάτων. Ένα πεδίο, βέβαια, που το αναλαμβάνει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, αντικαθιστώντας την Θεανώ Φωτίου. Άρα, πρέπει να αναμένουμε για να δούμε στην πράξη ποια θα είναι η τύχη του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγης (επιδότηση ενοικίου), αλλά και των αναπηρικών επιδομάτων, που τακτοποίησε η προηγούμενη ηγεσία… Επίσης, πρέπει να περιμένουμε και την «τύχη» του ίδιου του «νόμου Κατρούγκαλου» που προεκλογικά η ΝΔ, έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει.

Του Χάρη Δημητρίου

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε, κατά τη σημερινή διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, ότι θα δώσει εντολή, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας, που ίσως το τελευταίο διάστημα να έχουν ατονήσει, λόγω και των εκλογών. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στις τουριστικές περιοχές της χώρας και να περιοριστεί το φαινόμενο της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο νέος υπουργός Εργασίας και στην προώθηση της έκδοσης συντάξεων με ψηφιακό τρόπο. Αφού ξεκαθάρισε ότι πρέπει να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, πρόσθεσε ότι στόχος είναι έως την 1η Ιουνίου του 2020, το 34% των νέων συντάξεων να εκδίδονται με ψηφιακό τρόπο! Ένα ποσοστό που θέλει να ανέλθει στο 80%, σε ορίζοντα διετίας…

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε τη σημασία να ενεργοποιηθεί εκ νέου το σύστημα «Άτλας» που αποτελεί τη δημιουργία του «ασφαλιστικού βιογραφικού» για κάθε εργαζόμενο – ασφαλισμένο. Επίσης, τόνισε ότι θέλει να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους, στα οποία θα περιλαμβάνεται και ο νέος τρόπος υπολογισμού, όπως προέκυψε από το «νόμο Κατρούγκαλου».

Η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσήλθε στον όγδοο όροφο της Σταδίου 29, καταχειροκροτούμενη.

Στην ομιλία της, η Έφη Αχτσιόγλου πραγματοποίησε έναν απολογισμό του έργου της και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της (Φωτίου, Μπάρκα, Πετρόπουλο, Ηλιόπουλο), ξεχνώντας, πάντως, να αναφερθεί στην Ράνια Αντωνοπούλου, που διετέλεσε υφυπουργός με αρμοδιότητα τα προγράμματα απασχόλησης. Μίλησε για τη σημαντική μείωση της ανεργίας επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και για τις 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η ανεργία παραμένει στο 18% και ότι οι μισθοί δεν αυξήθηκαν παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν. Προανήγγειλε κλείνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, με βάση «τις αρχές και τις αξίες μας».