Έτσι μπορείτε να εισπράξετε προσωρινή επικουρική σύνταξη και μάλιστα αναδρομικά!

Ανοίγει ο δρόμος για να πάρουν προσωρινή επικουρική σύνταξη όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν εισπράττουν κυριολεκτικά ούτε ένα ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Το δρόμο που θα δώσει οικονομική ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ακόμα περιμένουν αποφάσεις οριστικής σύνταξης και δεν παίρνουν προσωρινή επικουρική, ανοίγει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο έχει δημιουργήσει σχετική αίτηση, με την οποία οι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν το 80% της επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Μιλώντας αποκλειστικά στο asfalistiko.gr ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, τόνισε ότι «με την κατάθεση της αίτησης το ΕΤΕΑΕΠ υποχρεούται βάσει των σχετικών διατάξεων να δώσει προσωρινή επικουρική σύνταξη στους δικαιούχους, η οποία θα είναι ίση με το 80% της τελικής επικουρικής που θα τους καταλογιστεί».

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2015 και δεν έχει πάρει ακόμα επικουρική, σημαίνει ότι με την κατάθεση της αίτησης μπορεί να εισπράξει 4.624 ευρώ (34 μήνες από την κατάθεση της αίτησης Χ 170 ευρώ η μέση επικουρική σύνταξη = 5.780 ευρώ Χ 80% = 4.624 ευρώ).

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που καίει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι δεν παίρνουν προσωρινή επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, συνολικά για όλες τις επικουρικές συντάξεις (και πριν από το 2015) οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 110.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Οι συνταξιούχοι εκτός από το πάγωμα των επικουρικών δεν παίρνουν ούτε την προσωρινή επικουρική σύνταξη.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκαλύπτει το ΕΝΔΙΣΥ, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης, αλλά δεν έχει καταβληθεί ούτε μία, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%. Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών.