ΑΔΕΔΥ: Να καταργηθεί το άρθρο 12 του νόμου-σφαγείου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας

Εντείνεται η κατακραυγή για τις συντάξεις χηρείας, με την ΑΔΕΔΥ να κάνει λόγο για νόμο-σφαγείο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι «είναι πραγματικά εξωφρενικό, το πιο ανάλγητο πρόσωπό τους να επιλέγουν να το δείχνουν στους πιο αδύναμους».

Η ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στο άρθρο 12 του Ν. 4387/2016, του γνωστού νόμου-σφαγείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιέχονται για τις συντάξεις χηρείας τα εξής:

  • Στον επιζώντα σύζυγο χορηγείται το 50% και όχι το 70% που ίσχυε μέχρι πρότινος, της σύνταξης που θα δικαιούταν ο εκλιπών/ούσα κατά τον χρόνο του θανάτου του/της.

Η σύνταξη χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια όπως παρακάτω:

  • όποιος/α είναι πάνω από 55 ετών παίρνει σύνταξη (το 50%) ισοβίως.
  • όποιος/α είναι από 52 έως 55 ετών παίρνει σύνταξη για τρία χρόνια, στη συνέχεια η σύνταξη διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67!
  • όποιος/α είναι κάτω των 52 ετών, παίρνει σύνταξη μόνο για τρία χρόνια και στη συνέχεια η σύνταξη διακόπτεται οριστικά και δεν χορηγείται ποτέ ξανά!

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, η περίοδος της σύνταξης παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ετών ή 24 ετών, εφόσον φοιτά σε ΑΕΙ.

Αλήθεια οι “σοφοί” που έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα μπορούν να εξηγήσουν;

  • Αν ζούσε ο/η σύζυγος, δεν θα έπαιρνε την σύνταξη που του αναλογούσε;
  • Τι θα γίνουν οι εισφορές 10, 20, 30, 35 χρόνων ασφάλισης που πληρώθηκαν, στις περιπτώσεις που η ηλικία είναι κάτω από 52 ετών και η σύνταξη χορηγείται μόνο για τρία χρόνια;
  • Πόσο λογικό είναι να παίρνει σύνταξη κάποιος που έχει ηλικία 55 έτη και μία ημέρα και όχι κάποιος που έχει ηλικία 55 έτη παρά μία ημέρα»;

«Είναι πραγματικά εξοργιστικό», συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, «ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει σε τόσο τραγικές επιλογές, κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντα τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, να δηλώνουν πως δεν έχει μειωθεί καμία απολύτως κύρια και επικουρική σύνταξη, θεωρώντας πως μπορούν να κοροϊδεύουν με τον πιο αισχρό τρόπο την ελληνική κοινωνία. Είναι πραγματικά εξωφρενικό, το πιο ανάλγητο πρόσωπό τους να επιλέγουν να το δείχνουν στους πιο αδύναμους».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «ζητά την κατάργηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 που αφορά στις συντάξεις χηρείας, καθώς και την κατάργηση ολόκληρου του Ν. 4387/2016, του νόμου Κατρούγκαλου, που οδηγεί σε περικοπές κύριων συντάξεων μέχρι και 40% και στην εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων».