Αλ. Τσίπρας: Στο 1,4 δισ. το κοινωνικό μέρισμα – Σε ποιους και με ποια κριτήρια θα διατεθεί

Με προτεραιότητα τους άνεργους και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες θα διατεθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα, που θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός.

Από το 1,4 δισ. ευρώ τα 720 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως έκτακτη ενίσχυση στα νοικοκυριά. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τα περίπου 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις επιστροφές στους συνταξιούχους των παράνομα παρακρατηθέντων εισφορών υπέρ κλάδου ασθένειας (ΕΟΠΥΥ) με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Τέλος, 360 εκατ. ευρώ θα πάνε στη ΔΕΗ για να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΟ), ώστε να μην υπάρξει καμιά αύξηση στα τιμολόγια.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με τηλεοπτικό διάγγελμά του, από το 1,4 δισ. του κοινωνικού μερίσματος, 720 εκατομμύρια «θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Σημείωσε ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους».

Τόνισε ότι «τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Όπως είπε, «τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί».

Και συμπλήρωσε ότι «δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ».

Και στη συνέχεια εξήγησε αναλυτικά ότι τα παραπάνω σημαίνουν:

Για οικογένειες με δύο παιδιά:

 • για εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
 • για εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ, και
 • για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

 • για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
 • για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ, και
 • για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,

 • για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, ενίσχυση 450 ευρώ
 • για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ, και
 • για εισόδημα 9.000, ενίσχυση 250 ευρώ”.

Επιστροφή στους συνταξιούχους της παράνομης παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «315 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων». Τόνισε ότι «η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016», συμπληρώνοντας ότι «η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου».

Αναφερόμενος ενδεικτικά στα ποσά που θα εισπράξουν ως επιστροφή οι συνταξιούχοι είπε:

 • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
 • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
 • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Στη ΔΕΗ 360 εκατ. για κάλυψη των ΥΚΟ

Τέλος, ανακοίνωσε ότι «θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΟ), που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ», υπογραμμίζοντας ότι «με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».