Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις – Ο «ατομικός κουμπαράς», η «μαύρη τρύπα» 56 δισ. ευρώ και ο κίνδυνος να… φαγωθεί το ΑΚΑΓΕ!

«Ατομικός κουμπαράς», «κόστος μετάβασης», «ΑΚΑΓΕ». Αυτές θα είναι οι κύριες φράσεις που θα απασχολούν στο εξής τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, εργαζόμενων και συνταξιούχων, αναφορικά με την «επόμενη μέρα» στην επικουρική ασφάλιση. Η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εμπεριέχει όλα τα παραπάνω συστατικά, δημιουργώντας άμεσα, ακόμα και μέσα στο επόμενο έτος, ένα εντελώς διαφορετικό «τοπίο» στις επικουρικές συντάξεις. Ένα… τοπίο που στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι θα φέρει την «άνοιξη» στο Ασφαλιστικό Σύστημα, αλλά στους συνταξιούχους μάλλον θα  φέρει «βαρυχειμωνιά», σχετικά με το μέλλον της επικουρικής τους σύνταξης…

Εξηγούμαστε:

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, συνιστούν μια κορυφαίου μεγέθους μεταρρύθμιση, αφού στο εξής το  σύστημα επικούρησης θα γίνει πλήρως κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι σε ηλικία ή ακόμα και σε έτη, ασφαλισμένοι, θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν «ατομικό κουμπαρά», βάσει του οποίου θα προσβλέπουν στην ανάλογη επικουρική σύνταξη, στη λήξη του εργασιακού τους βίου. Θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, τα κεφάλαια (εισφορές) που έχουν καταθέσει στον «κουμπαρά τους» και είναι πιθανό, ένα μέρος αυτών, ως εγγύηση ασφάλισης, να μπορούν να τα εκταμιεύσουν άμεσα. Όμως οι εισφορές αυτές, δεν θα εξυπηρετούν την καταβολή των τρεχουσών επικουρικών συντάξεων, όπως γίνεται έως τώρα.

Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου έδωσε χθες Τετάρτη το στίγμα αυτής της κεφαλαιώδους μεταρρύθμισης. Μιλώντας, στο διαδικτιακό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, η Ελλάδα Μετά την Πανδημία, ο κ. Τσακλόγλου περιέγραψε σε αδρές γραμμές, πώς θα είναι το νέο μοντέλο επικούρησης στην Ελλάδα. Μίλησε για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των σημερινών συνταξιούχων. Βέβαια, παραδέχτηκε ότι το «κόστος μετάβασης», δηλαδή η μεταφορά από το ένα σύστημα (διανεμητικό) στο άλλο (κεφαλαιοποιητικό), αποτελεί τον «γρίφο» που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει έως τώρα φαίνεται ότι για την πρώτη δεκαετία η επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Συνολικά όμως, η μεταρρύθμιση που θα έχει «χρονικό ορίζοντα» τουλάχιστον 30 έτη, αναμένεται να κοστίσει από 40 έως 56 δισ. ευρώ! Αιτία είναι ότι, όσο θα προχωρούν τα έτη, τόσο θα λιγοστεύουν εκείνοι που θα καταβάλλουν εισφορές στο σύστημα και τόσο θα αυξάνονται εκείνοι που θα επιλέγουν τη λύση του «ατομικού κουμπαρά». Την ίδια στιγμή όμως θα αυξάνονται και όσοι θα παραμένουν συνταξιοδοτούνται και θα πρέπει να λάβουν κανονικά την επικουρική τους σύνταξη, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες εισφορές, το έσοδο δηλαδή, για να τους στηρίξει… Ο κ. Τσακλόγλου πιστεύει ότι το «κόστος μετάβασης» θα μπορέσει να καλυφθεί αφενός με επενδύσεις, αφού τα κονδύλια που θα εισφέρουν στο σύστημα οι νέοι ασφαλισμένοι μέσω του «κουμπαρά τους» θα είναι τεράστια. Κονδύλια που θα διαχειρίζεται επενδυτικά, ένας  νέος δημόσιος φορέας που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Αφήνει όμως ένα «παράθυρο» να προκύψουν κεφάλαια για να καλυφθεί το κόστος της μεταρρύθμισης από την αξιοποίηση αποθεματικών που έχει ήδη το Ασφαλιστικό Σύστημα στη διάθεσή του. Πρακτικά αυτό σημαίνει να «σπάσει» ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), που έχει αυτή την στιγμή, περισσότερα από 10 δισ. ευρώ προς χρήση. Βέβαια ο συγκεκριμένος «κουμπαράς» δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη από το ίδιο το Ασφαλιστικό Σύστημα και όχι για να καλύψει τυχόν «μαύρες τρύπες» που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση…