Αλ. Μητρούπουλος: Άμεσα πολιτική λύση για τους συνταξιούχους – Οι περικοπές, το ΣτΕ και ο κίνδυνος για τα αναδρομικά (video)

Την ανάγκη άμεσης πολιτικής λύσης για τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους σημείωσε ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΣτΕ.

Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας αναλυτικά για τις αποφάσεις του ΣτΕ που βάζουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, κόφτη στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, έκανε λόγο για παρεμβάσεις και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για το νόμο Κατρούγκαλου.

Το ιστορικό και ο… κόφτης του ΣτΕ

Ο κ. Μητρόπουλος κάνοντας μια αναδρομή, τόνισε ότι «στις 23 Ιανουαρίου στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ κλήθηκε με έντονο ύφος η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν καταβάλει τα δώρα στο συνταξιούχο της Θεσσαλονίκης, τον κύριο Τσολογιάννη, που ήταν κι αυτή μία υπόθεση που δικαιώθηκε σε συμμόρφωση των αποφάσεων του 2015, οι οποίες αποφάσεις με πρώτη την 2287 είπαν ένα καλό και είπαν κι ένα κακό. Είπαν ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι των περικοπών του 2012 επί των συντάξεων, είπαν ότι κακώς καταργήθηκαν τα δώρα και είπαν και μια φράση η οποία γέννησε όλο αυτό το τσουνάμι των διεκδικήσεων. Οι δικαστές έβαλαν και κόφτη. Και καλά είπε ο πρώην δικαστής, ο κύριος τσαγκαρόπουλος, ότι εδώ υπήρξε παρέμβαση».

Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ)

«Είπαν την εξής φράση» συνέχισε ο κ. Μητρόπουλος, «που γέννησε το θέμα που συζητάμε τώρα: “ενόψει των δεδομένων”, λέει η ολομέλεια, “το δικαστήριο μετά στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος αναφερομένου στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση και στην κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους”, λέει το 2015, “ορίζει ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα επέλθουν μετά τη δημοσίευση της παρούσης αποφάσεως”. Και συνεχίζει: “οίκοθεν νοείται ότι για τους ενάγοντες και όσους άλλους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα ή βοηθήματα μέχρι το χρόνο της δημοσίευσης της αποφάσεως”, είμαστε στον Ιούνιο του 2015, “η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. “Κατά συνέπεια” -εδώ τους αποκλείει όλους- “δεν μπορεί να γίνει επίκληση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών για τη θεμελίωση αποζημιωτικών αξιώσεων όλων των άλλων συνταξιούχων που αφορούν περικοπείσες, βάσει των εν λόγω διατάξεων, συνταξιοδοτικές παροχές για χρονικά διαστήματα προγενέστερα του χρονικού σημείου δημοσίευσης της αποφάσεως αυτής».


Από αύριο, Κυριακή, το asfalistiko.gr θα δημοσιεύσει (βίντεο και ρεπορτάζ) με τις υπόλοιπες, εξαιρετικά αποκαλυπτικές και χρήσιμες εισηγήσεις, των Ρωμανιά Γιώργου, Μπούρλου Δημήτρη και Μπουκουβάλα Χαράλαμπου

Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, οι δικαστές «κανένας αναδρομικά μέχρι τις 14 Ιουνίου του 2015 αν δεν είχε κάνει αγωγή, Έστειλε, όμως, μήνυμα στην κυβέρνηση και είπε από τον Ιούνιο του 2015 να καταβάλλονται κανονικά τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, όσο ζουν και όσο παίρνουν σύνταξη. Για τέσσερα χρόνια η σημερινή κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε. Ήταν τέσσερις η τότε αποφάσεις, η 2287 έως 2290 επί περικοπών και επί δώρων. Άρα το ίδιο δικαστήριο που είπε ακυρώνω τις περικοπές του δεύτερου μνημονίου, είπε κανένας αναδρομικά που δεν έχει ασκήσει αγωγή, κάτι που θα πει και στη μεθαυριανή απόφαση επί του νόμου Κατρούγκαλου».

Η εξαίρεση των δικαστών!


Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΝΥΠΕΚΚ την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου

Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην ειδική εισφορά συνταξιούχων που πλήρωναν όσοι είχαν σύνταξη 1.400 ευρώ και πάνω, ήρθε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Ολομέλειά του και ανέφερε την ίδια ρύθμιση στην απόφαση 244 του 2018. Τι είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο; Ότι όσοι είχαν μεγάλες περικοπές και είχαν πάνω από 1.400 ευρώ για λόγους δημοσιονομικούς θα τα πάρουν πίσω μόνο όσοι έχουν κάνει αγωγή. «Οι μόνοι που εξαιρέθηκαν με απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου είναι οι δικαστές και σήμερα δικαστές εισέπραξαν συντάξεις χωρίς τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου. Διότι η μόνη απόφαση σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία που έχει βγάλει αντισυνταγματικό κομμάτι του νόμου Κατρούγκαλου είναι η απόφαση 1 του 2018, η οποία κρίνοντας επί προσφυγών ανώτατων δικαστών είπε την εξής φράση που έχει διαφύγει από αρκετούς: “επιλύει το αναφυόμενο στο πλαίσιο της κρινόμενης αγωγής νομικό ζήτημα της συμφωνίας ή μη του νόμου 4393”, είναι ο επίμαχος, “οι οποίες λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών κατά το άρθρο 14”, το άρθρο της προσωπικής διαφοράς, “και κατά το άρθρο 13 του νόμου 4387”, το άρθρο 13 είναι αυτό που έβαλε πλαφόν στις συντάξεις: κόβονται οι πάνω από 2.000 μονοσυνταξιούχοι και κόβονται πάνω από 3.000 οι πολυσυνταξιούχοι. Έχουν κερδίσει οι δικαστές στο δικό τους δικαστήριο, το μισθοδικείο, την αντισυνταγματικότητα του 14, της προσωπικής διαφοράς, και του 13, του πλαφόν στις συντάξεις τους».

Τα δώρα και η αναγκαία πολιτική λύση

«Προχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΣΤ’ τμήμα», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος, «επελήφθη για πρώτη φορά επί δώρων εν ενεργεία υπαλλήλων. Έβγαλε 10 αποφάσεις οι οποίες συζητούνται αύριο (σ.σ. χτες Παρασκευή). Εμείς βγήκαμε ως ΕΝΥΠΕΚΚ και είπαμε πολιτική λύση. Γιατί το είπαμε: Γιατί επί των συνταξιούχων δεν έχει να πει τίποτα μέχρι τώρα. Δεν έχει αλλάξει τη νομολογία του το ΣτΕ. Οι ολομέλειες απεφάνθησαν αυτά που είπαμε -και το αρνητικό και το θετικό- και όφειλε η κυβέρνηση το 2015, το 2016, το 2017, το 2018 να το εφαρμόσει, αλλά κωφεύει. Φταίνε οι συνταξιούχοι που επισωρεύτηκε δημοσιονομικό κόστος; Όχι. Έχουν πάρει θέση τα άλλα κόμματα; Δεν έχουν πάρει θέση επί των δώρων, τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα που έχουν ψηφίσει τις περικοπές».

Διαβάστε και: Κ. Τσαγκαρόπουλος: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων φτάνουν μέχρι και τις 110.000 ευρώ – Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του ΣτΕ (video)

«Εδώ είμαστε τώρα και ως ΕΝΥΠΕΚΚ καλούμε την κυβέρνηση να κάνει για τους συνταξιούχους μία ρύθμιση. Χρωστάνε φόρους, τέλη, ΕΝΦΙΑ, εισφορές. Χρωστάει και η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, οπότε να γίνει ένας εκατέρωθεν συμψηφισμός. Ήρθε προχτές το ΔΝΤ και είπε ότι έρχεται δημοσιονομικό σοκ από τα δικαστήρια. Ήρθε ο κ. Στουρνάρας και λέει το χειρότερο στη σύγχρονη Ελλάδα σήμερα είναι οι δικαστικές αποφάσεις. Έχουμε κείμενα της κυβέρνησης με τους δανειστές που λένε να βρούμε ισοδύναμα, να ξαναδούμε τις αποφάσεις. Έχουμε τον παραιτηθέντα, στις 16 Μαΐου, πρώην πρόεδρο του ΣτΕ, κ. Σακελλαρίου να εγκαλεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις επί του νόμου Κατρούγκαλου. Και ξέρουμε ότι το θέμα του επανυπολογισμού, της προσωπικής διαφοράς, με ψήφους 13 έναντι 12, δυστυχώς -με μια μικρή επιφύλαξη, έχει κρίνει ότι είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων. Αυτό το ανέντοιμο που δεν έχει συμβεί σε καμιά σύγχρονη κοινωνία του κοινοβουλευτισμού. Να έρχεται συνταξιούχος του 1980 ή του 1990 και να του λέει εγώ θα σε βάλω στον κόφτη Κατρούγκαλου. Βγήκε με άλλο νόμο, βγήκε με άλλες συντάξιμες αποδοχές, βγήκε με άλλα ποσοστά αναπλήρωσης και του λέει το 2018, ας βγήκες το 1980, εγώ θα σου ξαναϋπολογίσω τη σύνταξη. Δεν υπάρχει προηγούμενο στον κόσμο…».

«Φοβάμαι ότι το ΣτΕ και επί του νόμου Κατρούγκαλου και επί των υποθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν θα βάλει κόφτη αναδρομικότητας. Γι’ αυτό βγήκαμε και είπαμε κάντε αιτήσεις για να διακόψουμε την παραγραφή, αλλά εδώ το ΣτΕ λέει αγωγές ή ένδικα μέσα. Είναι ένδικο μέσο η αίτηση; Μήπως το ΣτΕ σκληρύνει τη στάση του στις επικείμενες αποφάσεις και πει μόνο όσοι έχουν κάνει αγωγή; Γι’ αυτό πρέπει πολιτική λύση άμεσα», επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Μητρόπουλος.

Από αύριο, Κυριακή, το asfalistiko.gr θα δημοσιεύσει (βίντεο και ρεπορτάζ) με τις υπόλοιπες, εξαιρετικά αποκαλυπτικές και χρήσιμες εισηγήσεις, των Ρωμανιά Γιώργου, Μπούρλου Δημήτρη και Μπουκουβάλα Χαράλαμπου.