Αλ. Μητρόπουλος -ΕΝΥΠΕΚΚ: Τροπολογία-όνειδος για χήρες/ους!

Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

«Όνειδος και ντροπή για σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία», χαρακτηρίζει την τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή για τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «είναι ο απόλυτος εμπαιγμός από τη σημερινή κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, χιλιάδων οικογενειών που είχαν την ατυχία να χάσουν τον προστάτη τους είτε σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, επαγγελματική ασθένεια, αναπηρία είτε από άλλο ατύχημα».

«Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, «είχαμε επισημάνει την κοινωνική κατακραυγή που πρόκειται να δημιουργήσει το συγκεκριμένο άρθρο, αφού είναι προφανές ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και θίγει τον στενό πυρήνα του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Εξάλλου πιθανολογείται ότι η ρύθμιση αυτή θα κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόφαση του οποίου αναμένουμε τους προσεχείς μήνες σε σχέση με τον ν. 4387/2016.

Οι βασικές ρυθμίσεις του άρθρου 12 είναι οι εξής:

α) Για τον επιζώντα σύζυγο, θεσπίζεται όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου και συγκεκριμένα, το 55ο έτος, το οποίο πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, οπότε και η σύνταξη χορηγείται εφ’ όρου ζωής, αν δεν συντρέξουν οι -περιοριστικά αναφερόμενες στην παρ.3 του άρθρου 12- προϋποθέσεις παύσης της.

Εάν ο θάνατος επέλθει, προτού συμπληρωθεί το ως άνω όριο ηλικίας, η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας ελέγχεται εάν ο επιζών σύζυγος συμπλήρωσε ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας ο επιζών σύζυγος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, η καταβολή της σύνταξης διακόπτεται όταν συμπληρωθεί η τριετία και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος, διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης με τη λήξη της τριετίας και δεν επαναχορηγείται.

β) Το ποσό της σύνταξης των δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται (ή που έχει δικαιωθεί) ο θανών σύζυγος, επιμεριζόμενο, ως εξής: Ο επιζών σύζυγος λαμβάνει ποσοστό 50%.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, γίνεται η εξής διαφοροποίηση: Στην περίπτωση που ο γάμος πραγματοποιήθηκε, μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, τότε το ποσοστό του επιζώντος συζύγου επί της σύνταξης, καθώς και του διαζευγμένου συζύγου, περιορίζεται σε περίπτωση που υπάρχει σχετικό δικαίωμα και συνεπώς και το ποσό της σύνταξης, συναρτώμενο πλέον από τη διάρκεια του γάμου και τη διαφορά ηλικίας των συζύγων, αρχόμενης από τα 10 έτη και πλέον.

Σύμφωνα τώρα με την επίμαχη τροπολογία οι αλλαγές που προωθούνται (στην ουσία αίρονται αδικίες για χήρες/χήρους και τέκνα) είναι οι εξής:

– Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

– Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

– Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα, σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, άλλως, το ανωτέρω ποσό της σύνταξης επιμερίζεται στα περισσότερα τέκνα.

– Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

– Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησής της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση χιλιάδων χήρων και ορφανών τέκνων, υποχώρησε φοβούμενη τις λαϊκές αντιδράσεις για τις απάνθρωπες ρυθμίσεις του νόμου που ψήφισε («νόμος Κατρούγκαλου») και εφάρμοσε πριν ενάμιση χρόνο.

Το αποτέλεσμα της πρώτης εφαρμογής του νόμου ήταν να εκδίδονται συντάξεις ύψους 70-80 ευρώ στις πλέον ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν θάνατο στο στενό κύκλο της οικογενείας τους, ενώ χιλιάδες χήρες θα χάσουν από το 2019 οριστικά τη σύνταξή τους, μοναδικό στήριγμα στη ζωή!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Ο κόσμος της εργασίας δεν πρέπει να ξεγελαστεί, γιατί:

– Είναι αντικοινωνικό να παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για την θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις Ελληνίδες χήρες/ους.

– Είναι αντικοινωνικό και άδικο να πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και ορφανά τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

– Είναι ανάλγητο και εξωφρενικό, σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών, να λαμβάνουν σύνταξη για μια τριετία και μετά αυτή να διακόπτεται εφ’ όρου ζωής χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει άμεσα το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.

Οφείλει να σεβαστεί τον ανθρώπινο πόνο των συμπολιτών μας και να μην τους αντιμετωπίζει ως δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά να επιδείξει κοινωνικότητα και ευαισθησία με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα συνεχίζει με σθένος και συνέπεια να αγωνίζεται μέχρι την ολοσχερή κατάργηση του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, καθώς και άλλων διατάξεων του νόμου αυτού που οδηγούν στη βίαιη φτωχοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας!».