Αναδρομικά: Αυτές είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων που «πάνε Ταμείο»!

Μόλις το 1/3 των συνταξιούχων θα διαπιστώσουν ότι θα λάβουν ένα ποσό από τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» της διαδικασίας, αφού δεν θα δουν ούτε ευρώ ως επιστροφή, μετά την απόφαση του ΣτΕ!

Ακόμα και έτσι, πάντως, θα υπάρξουν από 900.000 – 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν έστω και ένα μέρος από τα αναδρομικά που δικαιούνται. Μάλιστα, υπάρχει και το δυσοίωνο σενάριο, που θέλει να περιορίζονται στις 600.000 οι τελικοί δικαιούχοι…

Σε κάθε περίπτωση σχεδόν 7 στους 10 συνταξιούχους δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται κύρια για χαμηλοσυνταξιούχους, με κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά και για συνταξιούχους-αγρότες.

Στον αντίποδα, είναι συγκεκριμένες οι κατηγορίες των «ωφελούμενων» από αυτή τη διαδικασία καταβολής αναδρομικών, που ίσως τελεσφορήσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν. Είναι γνωστό ότι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να δοθούν τα ποσά του 1,4 δισ. ευρώ το ταχύτερο δυνατό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τόνωσης της κατανάλωσης. Αρκεί όμως να οριστικοποιηθεί η λίστα με τους δικαιούχους. Οι κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί είναι οι ακόλουθες:

  • Συνταξιούχοι που το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) βάσει του οποίου θα επιστραφούν αναδρομικά ποσά, εργάζονταν σε όλη την ανωτέρω χρονική περίοδο ή σε ένα μέρος αυτής.
  • Συνταξιούχοι που κατά το ίδιο χρονικό διάστημα λάμβαναν προσωρινή σύνταξη.
  • Κληρονόμοι συνταξιούχων.
  • Συνταξιούχοι που είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή μετά την πρώτη απόφαση του ΣτΕ. Προϋπόθεση οι συντάξεις (προσωρινές ή οριστικές), να τους αποδόθηκαν από το 2016 και μετά.
  • Συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.

Συνταξιούχοι που λάμβαναν το «επίμαχο» 11μηνο συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας και είχαν υποστεί ήδη περικοπές, από τις μνημονιακές παρεμβάσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012.