Αναδρομικά: Οι περικοπές σε Επικουρικές και Δώρα «κρίνονται» εντός Ιουνίου από το ΣτΕ

Εντός Ιουνίου, καλείται το ΣτΕ να αποφασίσει επί των περικοπών που υπέστησαν κατά τα μνημονιακά έτη, οι επικουρικές συντάξεις και τα δώρα των συνταξιούχων. Πρόκειται να κριθεί, οριστικά και τελεσίδικα από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν ήταν αντισυνταγματικές αυτές οι περικοπές, ώστε ειδικά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, να δοθούν πίσω αναδρομικά στους δικαιούχους. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα αποτελεί πια «ορόσημο», καθώς ήδη από αυτή την περίοδο, καταβλήθηκαν αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο, σε 1εκατ. συνταξιούχους, για περικοπές στην κύρια σύνταξη. Όμως τότε, δεν είχαν δοθεί αναδρομικά για επικουρικές και δώρα. Έτσι, οι οργανώσεις των συνταξιούχων προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια, ζητώντας να επιστραφούν ποσά στους δικαιούχους και εξ αυτών των περικοπών και όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Με δεδομένο ότι οι συνεδριάσεις του ΣτΕ πραγματοποιούνται τις Παρασκευές, απομένουν άλλες δύο για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Συνεπώς εντός των επόμενων 15 ημερών θα υπάρξει και η τελεσίδικη απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Είναι προφανές ότι, σε περίπτωση θετικής απόφασης, η πίεση που θα ασκηθεί στον κυβερνητικό προϋπολογισμό θα είναι μεγάλη. Αιτία το γεγονός ότι τα (νέα) αναδρομικά που τυχόν θα προκύψουν, μπορεί να ανέλθουν έως τα 2,5 δισ. ευρώ (720 εκατ. ευρώ για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ για τις περικοπές σε δώρα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα)! Αυτό σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τον e-ΕΦΚΑ και για τα Δημόσια Ταμεία, σε μια περίοδο που τα έσοδα, μετά το πολύμηνο lockdown, δεν έχουν ανακάμψει. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει δικαστικά κατά αυτών των περικοπών (περίπου 200.000 άτομα κατά μόνας ή σε ομάδες), συνεχίζουν να διεκδικούν αναδρομικά για το σύνολο της χρονικής περιόδου που συντελέστηκαν οι περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να διεκδικούν αναδρομικά από το 2012 έως σήμερα και όχι μόνο για το «επίμαχο» εντεκάμηνο, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους.