Αναδρομικά: Σενάριο εξόφλησης σε δόσεις για όλους τους συνταξιούχους

Σενάριο καταβολής αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, σε ισόποσες ετήσιες δόσεις, ανακινεί με διαρροές το Οικονομικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το βασικό σενάριο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θέλει η εξόφληση των περίπου 2,5 δισ. ευρώ που οφείλονται να πραγματοποιείται σε τέσσερις δόσεις. Πρόκειται για να αναδρομικά που προκύπτουν από τις περικοπές που έγιναν το 2012 στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όχι μόνο δεν χορηγήθηκαν αλλά υποχρεώθηκαν οι συνταξιούχοι να παραιτηθούν από τη διεκδίκησή τους. Ουσιαστικά, οι συνταξιούχοι, μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να λάβουν ποσά, για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 (πρώτη απόφαση του ΣτΕ) μέχρι  τον Μάιο του 2016 (έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου), που είναι γνωστή ως «εντεκάμηνο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οφειλόμενο ποσό θα καταβληθεί σε τέσσερα χρόνια, από το 2023 έως και το 2026, προκειμένου να μοιραστεί το δημοσιονομικό βάρος.

Το κόστος των συγκεκριμένων αναδρομικών ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ και δεν είναι εφικτό ο κρατικός προϋπολογισμός να πραγματοποιήσει άμεση καταβολή. Γι’ αυτό και υπάρχουν σκέψεις για καταβολή σε τέσσερις ετήσιες δόσεις

Το θέμα αφορά στις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων που έγιναν το έτος 2012 με το δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015. Με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Αναλυτικότερα, όταν το καλοκαίρι του 2020, δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, προέβλεπαν την χορήγησή τους σε περίπου 250.000 δικαιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, καταθέτοντας σχετικές αγωγές.

Οι αποφάσεις προέβλεπαν την καταβολή αναδρομικών για κύριες και επικουρικές και για δώρα, για το επίμαχο 11μηνο. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, ότι θα καταβάλλει τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν, αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Το συνολικό κόστος των διεκδικήσεων ήταν περίπου 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ, ήταν το κόστος των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις και 2,5 δισ. ευρώ, για τις επικουρικές και τα δώρα.

Με δεδομένες τις αποφάσεις και το δεδικασμένο, που είχαν δημιουργήσει, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020 για δώρα και επικουρικές, αφού τότε καταβλήθηκαν μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, μπορούσαν να προσφύγουν και πάλι στα αρμόδια δικαστήρια και να δικαιωθούν.

Ωστόσο, με νομοθετική παρέμβαση, η Κυβέρνηση περιόρισε τις διεκδικήσεις, καθώς προέβλεψε ότι τα συνολικά αναδρομικά θα καταβληθούν, μόνο σε όσους πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020. Το συγκεκριμένο όριο επιλέχθηκε καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε λίγους μήνες αργότερα, τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση νομοθέτησε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όποιος έλαβε τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Για τη σχετική διάταξη προσέφυγαν στο ΣτΕ οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο ότι η διάταξη του ν. Βρούτση δεν είναι αντισυνταγματική. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, δεν μπορεί να διεκδικήσει και τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, εκτός και εάν έχει προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

Φαίνεται όμως ότι και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Κυβέρνηση επανεξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αφήνοντας ένα παράθυρο για καταβολή αναδρομικών σε όλους, έστω και σε δόσεις.

Οι περικοπές

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015 είναι

  • Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  • Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% – 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  • Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
  • Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.