Αναδρομικά σε τυφλούς από τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων

Δικαίωση για ασφαλισμένους που είναι τυφλοί και οι οποίοι μπορούν στο εξής να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά για περικοπές που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, προήλθε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Του Χάρη Δημητρίου

Με απόφαση που ελήφθη στα μέσα Οκτωβρίου, το δικαστήριο ζητάει να επιστραφούν στους ανωτέρω ασφαλισμένους τα ποσά που περικόπηκαν από τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο από την 1.1.2013 έως και 31.3.2015. Επισημαίνεται ότι με το νόμο 4093 του 2012, καταργήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα δώρα εορτών και αδείας, όπως και το επίδομα απόλυτης αναπηρίας.

Η απόφαση υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει το συνολικό ποσό της οφειλής στους τυφλούς συνταξιούχους και γενικότερα σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι αρχικά είχαν εξαιρεθεί από τις ανωτέρω περικοπές. Όμως, με νεώτερη νομοθεσία (ν.4111/2013, άρ. 34), εφαρμόστηκαν και σε αυτή την πολύ ειδική και ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, οι σκληρές μνημονιακές περικοπές εκείνης της περιόδου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λ. Αποστολίδη, η απόφαση του δικαστηρίου, δικαιώνει μια ευπαθή ομάδα συνταξιούχων με αποδεδειγμένο πρόβλημα όρασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ, από το 2015, έχουν δικαιώσει συνταξιούχους που όταν εργάζονταν λογίζονταν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», δηλαδή καθηγητές, ένστολους και γιατρούς του ΕΣΥ. Δεν είχε γίνει τότε η παραμικρή αναφορά για την πολύ ειδική κοινωνική ομάδα των τυφλών, που επίσης είχε υποστεί άδικες περικοπές. Τώρα, με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, οι τυφλοί δικαιώνονται πανηγυρικά.