Αναδρομικά στις συντάξεις χηρείας! Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αναδρομικά ποσά 14 μηνών θα λάβουν σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 7.444 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Πρόκειται για αύξηση στο ποσοστό, από 50% σε 70%, της εν λόγω παροχής, η οποία είχε αποφασιστεί να χορηγηθεί τον Αύγουστο του 2019. Λόγω όμως προβλήματος με το λογισμικό του e-ΕΦΚΑ, η αύξηση μαζί με τα αναδρομικά που προέκυψαν θα πραγματοποιηθεί με 14 μήνες καθυστέρηση…

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πάντως, τακτοποιείται οριστικά η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Μάλιστα, για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη, αλλά και το προεδρείο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α (πρόεδρος: Λαμπρινή Σαμαρά, γραμματέας: Χριστίνα Τσέτουρα, μέλος: Έφη Γκόνα).

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 είχε τακτοποιηθεί η διαδικασία για 66.323 συντάξεις λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά τέκνα).

Για τις εν λόγω συντάξεις, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανήλθε στα 208 ευρώ για το τέως ΙΚΑ και στα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

Σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, καταβάλλονται στους λογαριασμούς των 7.444 δικαιούχων αναδρομικά ποσά ύψους 16.994.734,09 ευρώ που αντιστοιχούν στο ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν αιτήσεις συντάξεων που είχαν υποβληθεί πριν τον Μάιο του 2019 και δόθηκαν αργότερα με ποσοστό 50%.  

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μόνιμα και κανονικά από το τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου) και κάθε μήνα εφεξής, τα προσαυξημένα ποσά με την τακτική καταβολή της σύνταξής τους.

Επισημαίνεται ότι οι μεταβιβάσεις αιτία-θανάτου έχουν ενταχθεί πρώτες στην ψηφιακή απονομή συντάξεων-ΑΤΛΑΣ από τις 17/4/2020 όπου λαμβάνουν τις συντάξεις τους αυτόματα και άμεσα.