Αναδρομικά συνταξιούχων: Η τροπολογία της κυβέρνησης «ανοίγει τον δρόμο» για νέους δικαστικούς αγώνες

Η κυβέρνηση προσπάθησε να «τακτοποιήσει» το ζήτημα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, με μία τροπολογία. Ερμήνευσε κατά το δοκούν την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και δημιούργησε την προσδοκία καταβολής αναδρομικών για χιλιάδες συνταξιούχων. Αναδρομικά όμως, που θα αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη. Επίσης, αναδρομικά που σε καμία περίπτωση δεν τακτοποιούν συγκεκριμένες περικοπές που αφορούν τα δώρα των συνταξιούχων και την επικούρηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πιθανό η συγκεκριμένη τροπολογία, αντί να περιορίσει, να διευρύνει το πρόβλημα των δικαστικών διεκδικήσεων. Άλλωστε, υπάρχουν 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ και θεωρητικά έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν αγωγές, μιας και διεκδικούν τα δώρα που τους περικόπηκαν στα «χρόνια των μνημονίων» και τα οποία κυμαίνονται από 600-770 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν άλλοι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ήδη ασκήσει αγωγές και οι οποίοι διεκδικούν όλες τις νόμιμες αξιώσεις που έχουν επιδικάσει οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Μοναδικό ερωτηματικό υπάρχει για όσους δεν έχουν ασκήσει έως τώρα αγωγές και μέσω της «επίμαχης» τροπολογίας, καλούνται να επιλέξουν το… συμβιβασμό που τους προτείνεται. Άρα, πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην επιστροφή των αναδρομικών μόνο για την παροχή της κύριας σύνταξης ή στην άσκηση αγωγών μέχρι 31.12.2020 ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά και για τις τρεις παροχές, δηλαδή για κύρια σύνταξη, επικούρηση και δώρα.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται από τον γνωστό εργατολόγο, Λουκά Αποστολίδη, ο οποίο επισημαίνει ότι, «οι κυβερνόντες πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει η ρήση “κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει”. Η αντίληψη όμως αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη, τόσο νομικά, όσο και κοινωνικά απέναντι στην πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία των 2.700 εκατ. συνταξιούχων».

Ο κ. Αποστολίδης έχει αναφερθεί στο παρελθόν για «συνταγματική εκτροπή» της διαδικασίας, αλλά και για έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών, όπως και στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Την ίδια στιγμή διαπιστώνει πως «γίνεται επίσης ένας ατέλειωτος επικοινωνιακός αγώνας για την επιστροφή έστω των «κουτσουρεμένων» αναδρομικών, όχι τόσο για ενημερωτικούς λόγους, αλλά πρωτίστως να ανακόψουν το νέο κύμα αγωγών των συνταξιούχων.

Είναι ανάγκη όμως για τον κόσμο της εργασίας και της σύνταξης να αγωνισθούν κοινωνικά και δικαστικά και να προασπίσουν τόσο τις νομικές αξιώσεις τους, όσο και τις αρχές του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Υπογραμμίζουμε αυτή την ανάγκη, διότι φαίνεται δεν τελειώσαμε με τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις με τον ν.4670/2020 και ο νέος υφυπουργός μας ενημερώνει ότι έρχονται και νέες αλλαγές. Οδεύουμε ολοταχώς προς τα ασφαλιστικά συστήματα του νεοφιλελευθερισμού και σε κοινωνικό μοντέλο που θα συγγενεύει με τα βαλκανικά και όχι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Είναι ανάγκη γι’ αυτό ο κόσμος της εργασίας και της σύνταξης να απαιτήσουν τη διαμόρφωση ενός Κώδικα Ασφαλιστικού Δικαίου που δεν θα είναι εύκολο στους εκάστοτε κυβερνώντες να τον αλλάζουν σαν τα πουκάμισα»

Υπενθυμίζονται οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα:

-Ολ. ΣτΕ αριθμ.2287/2015 και 2288/2015

-Ολ. ΣτΕ αριθμ. 1890-91/2019 και

-Ολ. ΣτΕ αριθμ.1439-1443/2020