Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέα εμβόλιμη πληρωμή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Ποιους αφορά

Μια ακόμα εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών σε αρκετές χιλιάδες συνταξιούχους προγραμματίζει ο e-ΕΦΚΑ να κάνει μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Η νέα καταβολή αναδρομικών αφορά τις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις, για τις οποίες ο επανυπολογισμός της σύνταξης καθυστέρησε να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 16.879 εκκρεμότητες που οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, επιδιώκουν να ολοκληρώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση είναι ότι για ένα μεγάλο αριθμό από τις «δύσκολες» θα καταστεί εφικτό να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης πριν την εκπνοή του 2021.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να προσεγγίζουν ή ακόμα και να υπερβαίνουν τις 10.000 οι εκκρεμείς περιπτώσεις, που θα καταστεί εφικτό να εκκαθαριστούν.

Οι πλέον «δύσκολες» περιπτώσεις αφορούν συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το Μάιο του 2016. Πρόκειται για δικαιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, συνταξιούχους που έχουν να λάβουν σύνταξη χηρείας και συνταξιούχους που απεβίωσαν μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα όποια αναδρομικά πρέπει να δοθούν στους κληρονόμους τους.

Όλοι οι παραπάνω δικαιούχοι, είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης όταν υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης. Έτσι, σύμφωνα με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θέσπισε ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/2020), ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε.

Σε όσες περιπτώσεις υπήρχε πολύ μικρή «προσωπική διαφορά», προέκυψαν μικρές αυξήσεις (κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 8 ευρώ), οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί στις συντάξεις, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Επειδή όμως η διαδικασία επανυπολογισμού καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, γι’ αυτούς τους τελευταίους συνταξιούχους – δικαιούχους, θα δοθούν αναδρομικά 24 μηνών!

Έτσι, θα προκύψουν ποσά που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.