Αναδρομικές εισφορές-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες & αυτοαπασχολούμενους

Από Σεπτέμβριο έρχεται νέο ασφαλιστικό χαράτσι για δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους – Ποιοι και πότε θα κληθούν να καταβάλλουν πρόσθετες εισφορές.

Σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις (από Σεπτέμβριο ώς Δεκέμβριο του 2017) σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να υποχρεώσει τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να καταβάλλουν τις εισφορές υπέρ εφάπαξ (4%) και υπέρ επικούρησης (7%).

Αν οι σχεδιασμοί υλοποιηθούν, αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο θα προστεθεί ένα πρόσθετο χαράτσι-σοκ για περίπου 300.000 μη μισθωτούς, οι οποίοι μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλλουν τόσο τις τρέχουσες εισφορές, όσο και τις παλαιότερες.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια τεράστια οικονομική αφαίμαξη, αφού αν συνυπολογιστεί ότι ήδη οι εισφορές που καταβάλλονται είναι 20% υπέρ κύριας σύνταξης και 6,95% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τότε συνολικά θα φτάσουν στο 37,95% όταν θα προστεθούν εκείνες για το εφάπαξ και για την επικούριση.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι ειδικά για λίγους μήνες θα αναζητηθούν αναδρομικά και οι εισφορές που με ευθύνη του ΕΦΚΑ δεν καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους, αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές θα ανέλθουν στο 59,75% μέχρι το τέλος του έτους!

Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα επιδοθούν στους δικαιούχους, μη μισθωτούς ασφαλισμένους, το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Έως τότε το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει οριστικά τις προθέσεις του σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών ποσών.