Αποκάλυψη: Μητσοτάκης και εκδότες «φρενάρουν» την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Για την άλλη βδομάδα πάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή, μετά τις επιφυλάξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αντίδραση των εκδοτών.

Του Μιχάλη Σιάχου

Τις τελευταίες ώρες, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επικρατεί μια σχετική «παγωμάρα» για το θέμα, η οποία έχει καταλαγιάσει τον αρχικό… ενθουσιασμό και τη βιασύνη για άμεση, ακόμα και με διαδικασίες κατεπείγοντος, κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που αναμενόταν να γίνει σήμερα ή αύριο.

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για το μούδιασμα των τελευταίων ωρών. Ο πρώτος αφορά την, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιφύλαξη που εξέφρασε σε στενούς του συνεργάτες για το θέμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. θα τοποθετηθεί επίσημα αφού πρώτα μελετήσει σε βάθος το ζήτημα.

Ο δεύτερος παράγοντας, αφορά την αντίδραση μερίδας των εκδοτών (δείτε αναλυτικά εδώ), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια για την θεσμοθέτηση του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Η κυβέρνηση, με βάση και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες, εκτιμούσε ότι παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες δεν θα υπάρξει τέτοια αντίδραση από τους εργοδότες. Η στάση, λοιπόν, μερίδας των εκδοτών σε συνδυασμό με την επιφύλαξη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, μια ανοιχτή παρέμβαση της τρόικας και μια κυβερνητική υπαναχώρηση σε ένα θέμα το οποίο ήθελε να εγγράψει στον κατάλογο των επιτυχιών της.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), και ο νέος πρόεδρος, Νίκος Χατζηνικολάου, εξέφρασε την αντίθεσή του στο 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, η μετάθεση για την άλλη βδομάδα της κατάθεσης στη Βουλή της ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ, δεν σχετίζεται τόσο με την αναμονή του αποτελέσματος από την τριήμερη ψηφοφορία των μελών του ΕΔΟΕΑΠ για την αλλαγή του καταστατικού του (δείτε αναλυτικά εδώ), όσο κυρίως με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αντίδραση των εκδοτών, κινήσεις που αποτελούν και έμμεσο… νεύμα προς την τρόικα για το θέμα.