Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για το ΛΕΠΕΤΕ, παρατείνεται η «ομηρία» των συνταξιούχων

Μια ακόμα ψηφίδα στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι περίπου 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας προστέθηκε σήμερα με την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει τις προσωρινές διαταγές που ζήτησαν με ασφαλιστικά μέτρα περίπου 2.500 συνταξιούχοι.

Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ) έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου. Τα ασφαλιστικά μέτρα σε επίπεδο προσωρινής διαταγής είχαν καταθέσει περίπου 2.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), εναντίον της διοίκησης της Τράπεζας η οποία, διέκοψε τη χρηματοδότηση προς το Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ), κίνηση που ουσιαστικά σήμανε τη διακοπή καταβολής της επικουρικής σύνταξης.

Η απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου είναι δεδομένο ότι μεγαλώνει το αδιέξοδο για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι από το Δεκέμβριο δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, γεγονός που σημαίνει μείωση των εισοδημάτων τους έως και κατά 600 ευρώ το μήνα.

Η προοπτική για μια πολιτική απόφαση που θα βάζει τέλος στην ομηρία των συνταξιούχων φαίνεται να αποτελεί πλέον τη μόνη διέξοδο σωτηρίας του ΛΕΠΕΤΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, αν και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει τη στήριξή του στους συνταξιούχους της ΕΤΕ και έχει καλέσει τη διοίκηση της τράπεζας να αναλάβει τις ευθύνες της.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επικαλούμενη το πλαίσιο των συμφωνιών με τον SSM, διέκοψε τη χρηματοδότηση προς το ΛΕΠΕΤΕ, γεγονός που προκάλεσε την μη καταβολή των επικουρικών το Δεκέμβριο.

Η τράπεζα ζητά την ένταξη των δικαιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ), κάτι που θα σημάνει περικοπές ύψους έως και 70%