Απόφαση για ΛΕΠΕΤΕ: Παίρνουν πίσω την επικούρηση οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας!

Πάνω από 600.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η Εθνική Τράπεζα σε 96 συνταξιούχους της, έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την αιφνίδια διακοπή της επικούρησής τους (ΛΕΠΕΤΕ) το Νοέμβριο του 2017.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, πρόκειται για απόφαση που αφορά συνολικά τους περίπου 16.500 συνταξιούχους, οι οποίοι πλέον έχοντας ως «όπλο» τη συγκεκριμένη απόφαση, μπορούν να διεκδικήσουν την επικούρησή τους από την ΕΤΕ.

Το σημαντικότερο σημείο στην απόφαση αυτή είναι ότι το δικαστήριο αποφάσισε να την κηρύξει προσωρινά εκτελεστή, δηλαδή, να καταβληθούν τα ποσά από την ΕΤΕ, ανεξάρτητα από το αν θα ασκηθεί έφεση, καθώς πρόκειται για εργατικές απαιτήσεις και η καθυστέρηση στην εκτέλεση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στους 96 ενάγοντες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το σημείο της απόφασης στο οποίο το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η ΕΤΕ οφείλει να τους καταβάλει χρήματα και στο μέλλον, δηλαδή, από το Νοέμβριο του 2018 και μετά. Όλοι οι ενάγοντες με την ιδιότητά τους ως συνταξιούχων της ΕΤΕ, εκθέτουν με την αγωγή τους ότι η τράπεζα προέβη μονομερώς από τον Νοέμβριο του 2017 σε αιφνίδια περικοπή της μηνιαίας επιούρησής τους.

Με την αγωγή τους ζητούν να αναγνωριστεί ότι ο λογαριασμός ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός καθορισμένων – εγγυημένων παροχών και όχι λογαριασμός καθορισμένων – εγγυημένων εισφορών, να υποχρεωθεί η τράπεζα να καταβάλει σε καθέναν από τους ενάγοντες τα ποσά που αναφέρονται στην αγωγή τους για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τον Νοέμβριο του 2018, με τον νόμιμο τόκο από τότε που το ποσό κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, να αναγνωριστεί ότι η ΕΤΕ οφείλει να καταβάλει σε αυτούς τα ποσά που αναφέρονται από τον Νοέμβριο του 2018 και έπειτα και να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Μεταξύ άλλων το δικαστήριο έκρινε ότι «ο λογαριασμός χρηματοδοτείτο και με ίδιους πόρους των εργαζομένων, μέσω των παρακρατήσεων της μισθοδοσίας τους».

Θυμίζουμε ότι στις 4 Ιουνίου 2018 το asfalistiko.gr είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά την απόφαση επί των των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει περίπου 200 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, με την οποία υποχρεωνόταν η Εθνική Τράπεζα να εισφέρει χρήματα στο ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να καταβάλλεται στους συνταξιούχους μέρος της επικούρησης μέχρι την οριστική εκδίκαση της αγωγής που είχε κατατεθεί.

Επίσης στις 16/2/2018 ο Γιώργος Ρωμανιάς είχε μιλήσει αποκλειστικά στο asfalistiko.gr για το θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Εθνική Τράπεζα ‘υπεξαίρεσε’ το αποθεματικό του ΛΕΠΕΤΕ και σήμερα λέει ψέματα».