Από βδομάδα οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις: Ξεκινά η καταβολή τους

Μαζί με την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον ΑΜΚΑ και το Ταμείο, 23-27 Νοεμβρίου, προγραμματίζει ο e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, να εκκινήσουν τη διαδικασία καταβολής των αυξημένων προσωρινών συντάξεων. Στο εξής, οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας θα υπολογίζονται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους εργασίας του δικαιούχου. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο όριο είχε καθοριστεί στο 50%, από το «νόμο Κατρούγκαλου»… Βέβαια, η αύξηση περιορίζεται στο 70% του μέσου μισθού όταν πρόκειται για συνταξιούχους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Στο 70% θα ανέρχεται και το ποσό που θα χορηγείται ως προσωρινή σύνταξη, εάν πρόκειται για σύνταξη χηρείας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυτή η σύνταξη, εξισώνεται με την οριστική σύνταξη θανάτου, όταν αυτή χορηγηθεί. Για τις συντάξεις αναπηρίας, η προσωρινή υπολογίζεται στο 75%, αν πρόκειται για δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67%-79,9% και υποχωρεί στο 50%, αν πρόκειται για δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας έως 66,99%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αύξηση στις προσωρινές συντάξεις, αφορά ακόμα και δικαιούχους,  οι οποίοι υπέβαλλαν την σχετική αίτηση χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά. Αναφορικά με τα ποσά που θα χορηγούνται, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 384 ευρώ, αλλά και δεν μπορεί να υπερβεί τα 768 ευρώ το μήνα, δηλαδή δύο εθνικές συντάξεις. Κατ’ εξαίρεση, το ανώτατο πλαφόν μπορεί να φτάσει έως τις δυόμιση συντάξεις, δηλαδή τα 960 ευρώ, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου, εκκινούν την ερχόμενη Τρίτη, στις 24 Νοεμβρίου. Η αρχή γίνεται για τους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7 και 9.

Η συνέχεια θα γίνει μία μέρα μετά, την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, με συνταξιούχους που λήγει σε 0,2,4,6, και 8 ο ΑΜΚΑ.

Ακολούθως, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, καταβάλλονται οι συντάξεις των δικαιούχους που προέρχονται από τα πρώην Ταμεία του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ και η διαδικασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, με τους δικαιούχους που προέρχονται από το το Δημόσιο και τα πρώην Ταμεία του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Βέβαια, η αύξηση στην προσωρινή σύνταξη, έρχεται σε μια στιγμή που το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να «σκεπάσει» το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Ουσιαστικά , με τον τρόπο αυτό «ρίχνει στάχτι στα μάτια» εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων, οι οποίοι μάταια περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν την οριστική τους σύνταξη. Δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το κρύβει. Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις, αυτά δεν έχουν δοθεί από τον e-ΕΦΚΑ.  Μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι «χρόνια παθογένεια του συστήματος» και προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα υποχρεώνεται ο e-ΕΦΚΑ να δημοσιοποιεί τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις, ανά μήνα, μαζί με  τις νέες αιτήσεις για σύνταξη, αλλά και τις συντάξεις που απονεμήθηκαν. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, έως το τέλος του έτους, πρόκειται να φτάσουν τις 300.000 οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πάνω από τρία έτη…