Από 1η Ιανουαρίου η επιστροφή στους συνταξιούχους των ποσών που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα ξεκινήσει η επιστροφή σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους των χρημάτων που παράνομα παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις για τον κλάδο υγείας.

Μιλώντας χτες Στο Κόκκινο η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης Στέλλα Βρακά είπε ότι «η πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Δεν χρειάζεται καμία νομική ενέργεια, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής».

Επίσης, τόνισε ότι ισχύουν οι σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, όσο και η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Θυμίζουμε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι επιβαρύνονταν με 4% και αργότερα με 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε βάθος 4,5 ετών με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη και αυτό ακριβώς κρίθηκε παράνομο. Έτσι πρέπει να γίνουν επιστροφές που, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 3.000 ευρώ.

Η πρώτη δέσμευση για επιστροφή των παράνομων κρατήσεων υπέρ του κλάδου υγείας έγινε πριν μερικές μέρες από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο, κατά τη συνάντηση που είχε με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο υπολογίζει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.