Από 1η Οκτωβρίου οι αναδρομικές εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ – Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία

φωτο: asfalistiko.gr

Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα αργά το απόγευμα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που θα κατατεθεί η μόνη αλλαγή που θα υπάρχει, αφορά στο από πότε θα ισχύσουν αναδρομικά οι εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Ενώ, λοιπόν, στο αρχικό κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές μέρες οι εισφορές, όπως και το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017, στην τροπολογία που θα κατατεθεί προβλέπεται οι νέες εισφορές να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2017.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους εργοδότες, η οποία, βέβαια, αλλάζει επί το δυσμενέστερο την οικονομική αφετηρία του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που διεξάγεται στον ΕΔΟΕΑΠ, σήμερα, Τρίτη, μέχρι τις 16:00 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν ψηφίσει συνολικά 3.186 μέλη.

Κατά τα λοιπά η τροπολογία δεν αλλάζει και θα προβλέπει τα εξής:

Το εφάπαξ αφορά μόνο όσους ήταν μέλη του ΕΔΟΕΑΠ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, ημερομηνία που καταργήθηκε το αγγελιόσημο. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα μέλη δεν θα έχουν δικαίωμα στη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος από τον ΕΔΟΕΑΠ. Από την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, το εφάπαξ (για τους παλιούς πάντα ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ) θα υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία οι εισφορές που θα καταβάλλονται θα διατηρούνται σε ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο.

Η εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα είναι 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη, ενώ οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορά 5% επί των συντάξεών τους. Για την επικουρική ασφάλιση, η εισφορά ορίζεται στο 3,5% για τον εργαζόμενο και 3,5% για τον εργοδότη και για το εφάπαξ βοήθημα στο 1% για τον εργαζόμενο. Άρα συνολικά η εισφορά για τον εργαζόμενο φτάνει στο 7,05% και για τον εργοδότη στο 8,05%.

Επίσης, προβλέπεται ότι στα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, εκτός, από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών εντάσσεται ως εισφορά των εργοδοτών και το 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ΜΜΕ. Η εισφορά αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/10/2017, όπως και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Η εισφορά 2% θα προσδιορίζεται κάθε μήνα σε σχέση με τον κύκλο εργασιών και θα καταβάλλονται το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταθέτουν στον ΕΔΟΕΑΠ εκκαθαριστική κατάσταση και να καταβάλλουν στο Ταμείο την επιπλέον διαφορά που μπορεί να προκύπτει. Συμψηφισμός θα γίνεται με τις εισφορές του επόμενου εξαμήνου.

Οι καθυστερούμενες εισφορές θα μεταβιβάζονται από τον ΕΔΟΕΑΠ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο θα αναλαμβάνει την είσπραξή τους. Επιπλέον, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο για τις αναλυτικές καταστάσεις προσώπων και επιχειρήσεων.

Τι αλλάζει στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ

Στο κείμενο περιγράφονται και όλες οι αλλαγές στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, τις οποίες καλείται να επικυρώσει η ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και αύριο στις 8 μ.μ.

Έτσι, στον ΕΔΟΕΑΠ πλέον θα υπάρχει ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, από εννεαμελές που είναι σήμερα, τριετούς θητείας, στο οποίο θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών, ο οποίος θα προτείνεται από τις εργοδοτικές ενώσεις και θα επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας. Οι δέκα εκπρόσωποι των εργαζομένων θα προκύπτουν από ψηφοφορία.

Το ύψος των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ θα καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. αφού πρώτα θα εκπονείται ετήσια αναλογιστική μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα μπορεί να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα… δύσκολα. Σύμφωνα με το κείμενο, οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ θα καθορίζονται με βάση την ετήσια αναλογιστική μελέτη. Και για τη μείωση των παροχών θα απαιτείται η απλή πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., αλλά για οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου δαπανών, όπως αυτό θα ορίζεται από την αναλογιστική μελέτη, θα απαιτείται ομόφωνη(!) απόφαση του Δ.Σ.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής νέων μελών. Σε ό,τι αφορά την τωρινή σύνθεση του Δ.Σ., το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να ορίσει δύο νέα μέλη, ένα από την πλευρά των εργαζομένων και ένα από την πλευρά των εργοδοτών, το αργότερο 15 μέρες μετά τη δημοσίευση της νομοθετικής ρύθμισης, προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να τροποποιήσει αναλόγως το καταστατικό του.