Ασφαλιστικό: Από το νόμο Κατρούγκαλου στο νόμο Βρούτση – Τι αλλάζει – Ποιες θα είναι οι αυξήσεις – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Αυξήσεις, που, όμως μένει να αποδειχθεί σε ποιες περιπτώσεις θα αποτυπωθούν στην πράξη ή θα μείνουν στο… χαρτί, περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή. Σήμερα, στις 11 το πρωί, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ακολούθως, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, με την πιθανότερη ημέρα κατάθεσής του να είναι αύριο, Τρίτη, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα…

Του Χάρη Δημητρίου

Σε κάθε περίπτωση, τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν αυξήσεις που θα κυμανθούν από 12 έως 252 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση. Προσοχή όμως: Οι αυξήσεις αυτές, είναι πιθανό να μην αποτυπωθούν πρακτικά στην «τσέπη» των συνταξιούχων, αφού υπάρχει η προσωπική διαφορά, που διατηρείται. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, οι όποιες αυξήσεις θα έχουν καθαρά λογιστικό χαρακτήρα και θα περιοριστούν στον συμψηφισμό των ποσών που θα προκύψουν…

Ακόμα και έτσι πάντως, υπάρχει η πεποίθηση στο υπουργείο Εργασίας, ότι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, θα δουν αυξήσεις στα εκκαθαριστικά τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν αυξήσεις όχι μόνο σε εκείνους τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαϊου 2016), αλλά και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν προγενέστερα. Μόνο που οι πιθανότητες για να δουν πραγματικές αυξήσεις στα ποσά που λαμβάνουν, είναι μεγαλύτερες για εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία τριετία, καθώς ήταν αυτοί που υπέστησαν τα πλέον χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την καταβολή αναδρομικών για περίπου 400.000 συνταξιούχους, που υπέστησαν περικοπές το 2016 στην επικουρική τους σύνταξη. Πρόκειται για αναδρομικά που έχουν ως αφετηρία την 1η Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε το ΣτΕ. Οι περικοπές είχαν γίνει σε όσους συνταξιούχους είχαν τότε, άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα κυμαίνονται από 5 έως 200 ευρώ, ανά περίπτωση.

Παράλληλα, στο νέο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, θα καθιερωθεί ένας καινούργιος μηχανισμός ενίσχυσης των χαμηλών συντάξεων. Θα είναι στα πρότυπα του ΕΚΑΣ που καταργήθηκε και στόχος είναι να στηριχθεί ετησίως με το 0,5% του ΑΕΠ.

Ειδική διάταξη θα υπάρχει για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται. Η περικοπή στις συντάξεις τους, από το 60% που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στο 30%. Η συγκεκριμένη ποινή θα μηδενιστεί, εάν πρόκειται για αγρότες.

Στο σκέλος των εισφορών, το νομοσχέδιο θα αλλάζει τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν στο εξής, αλλά και τη διαδικασία, για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους (μη μισθωτούς). Θα δημιουργηθούν 6+1 ασφαλιστικές κατηγορίες που θα αποσυνδεθούν από το ετήσιο εισόδημα του ασφαλισμένου. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή τους, η οποία, όμως, θα έχει ευθεία αποτύπωση στο συντάξιμο ποσό που θα καταβάλλεται στο λήξη του εργασιακού βίου.

Ταυτόχρονα, μπαίνει τέλος στην καταβολή διπλών εισφορών για όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Το κατώτατο όριο των 210 ευρώ, που θα θεσμοθετηθεί, εφόσον θα καλύπτεται με την εισφορά του ασφαλισμένου θα είναι αρκετό.

Το όριο για συναλλαγές με απόδειξη δαπάνης, μειώνεται από τα 10.000 ευρώ ετησίως, που είναι σήμερα, στις 3.000 ευρώ. Οι συναλλαγές αυτής της κατηγορίας, δεν θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.