Αχτσιόγλου: Μέχρι και 80% κούρεμα προσαυξήσεων για οφειλές στα Ταμεία

Για κούρεμα μέχρι και 80% των προσαυξήσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και ενοποίηση των επιδομάτων έκανε λόγο μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει η συμφωνία σε ό,τι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ. Όπως τόνισε, έχουν συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, που είναι κούρεμα προσαυξήσεων της τάξης του 80%, η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις και το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε έναν λόγο του συνολικού χρέους προς το εισόδημα. «Ένας μεγάλος όγκος οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν, θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι) είτε χρωστούν λιγότερα από 20.000 είτε χρωστούν περίπου το 85% στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζουμε, με την υπουργική απόφαση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία» συμπλήρωσε η ίδια.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογράμμισε, «αν έχουμε εμπόρους οι οποίοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δύσκολα, ένας οφειλέτης που δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση».

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε η αλλαγή στην απαρτία που απαιτείται, για να ληφθεί απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα, όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι σε μία γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πλέον θα είναι το ένα δεύτερο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο- ούτε στους χρόνους προκήρυξης των απεργιών ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου προανήγγειλε ενοποίηση των οικογενειακών επιδομάτων και νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας, χωρίς να μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα, ενώ χαρακτήρισε θετική και την εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων χηρείας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ & Ραδιόφωνο 24/7