Αχτσιόγλου: Καμιά σύνταξη 24.000 ευρώ δεν έχει πληρωθεί

Για «ψευδείς ειδήσεις» και για σόου με τις υψηλές συντάξεις, κατηγορεί τη ΝΔ, η Έφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «καμία σύνταξη 24.000 ευρώ που κατήγγειλε ο κ. Βρούτσης δεν έχει πληρωθεί. Δεν έχει πληρωθεί ακριβώς διότι είχε δοθεί πολιτική εντολή να μην πληρωθεί μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει και αυτές τις τρύπες των παλαιών καθεστώτων που αφορούν κυριολεκτικά μεμονωμένες περιπτώσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) όρισε ανώτατο επίπεδο εισφορών και ανώτατο επίπεδο σύνταξης. Για κάποιον ο οποίος έχει πληρώσει 40 χρόνια τις ανώτατες εισφορές βγαίνει μία ανώτατη σύνταξη περίπου 3.100 ευρώ. Ο νόμος που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λοιπόν να βάλει κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν».

Η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ακόμα πως «υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έρχεται και “αποκαλύπτει” ως δήθεν δική της πολιτική παρέμβαση αυτό το οποίο με δική μας πολιτική εντολή είχε σταματήσει».

Η νυν τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ζητήματα που προέκυψαν από τις αμαρτίες των παλαιών καθεστώτων. Η προ του νόμου 4387/2016 εποχή είχε πάρα πολλά καθεστώτα, κατακερματισμένα, με διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων. Υπήρχαν σε κάποιες εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις ακραία επίπεδα εισφορών, τα οποία δεν είχαν ταυτόχρονα και προβλέψεις για ανώτατο όριο συντάξεων. Όταν έφτασε αυτό το ζήτημα και ελέγχθηκε από τη δική μας πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εργασίας δώσαμε εντολή καμία από αυτές τις συντάξεις, τις εξαιρετικά μεμονωμένες, να μην πληρωθεί. Υπήρξε πολιτική εντολή να μην πληρωθεί καμία τέτοια σύνταξη και καμία δεν έχει πληρωθεί, ακριβώς επειδή υπήρξε πολιτικός έλεγχος. Και εν συνεχεία, από τη δική μας πλευρά επεξεργαστήκαμε νομοθετική ρύθμιση, που να μπορεί να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις, την οποία δεν προλάβαμε να καταθέσουμε στη Βουλή λόγω των εκλογών».

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ο ν. 4387/2016 «για τους παλαιούς ασφαλισμένους και όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα παλαιά καθεστώτα έθεσε ανώτατο όριο σύνταξης τις 2.000 για μία και τις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις, μέχρι τα τέλη του 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε η ΝΔ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της γιατί όριζε ανώτατο πλαφόν. Κατήγγειλε το γεγονός ότι είχαμε ορίσει πλαφόν. Γι’ αυτό είναι υποκριτικό που έρχεται σήμερα να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

Τόνισε, επίσης, ότι «η ΝΔ όλη την προηγούμενη περίοδο ούρλιαζε ότι θα καταργήσει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Την προκαλούσαμε προεκλογικά να απαντήσει με τι θα τον αντικαταστήσει αυτόν τον νόμο. Πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές τους, τι θα συμβεί, τι θα γίνει με τις συντάξεις. Δεν απάντησε ποτέ επισήμως. Προκλήθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων να τοποθετηθεί, δεν τοποθετήθηκε. Ακούμε από στελέχη της ΝΔ να λένε ότι θα έχουμε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Έχουμε περιγράψει τα προβλήματα ενός τέτοιου μοντέλου, που αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς συνταξιούχους επικουρικής, δημιουργεί μεγάλη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει εισφορές στην επικουρική ασφάλιση. Δεν μας απαντούν γι’ αυτό και προσπαθούν να κάνουν μία αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση κατασκευάζοντας ψευδείς ειδήσεις. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μία σοβαρή κυβερνητική στάση».

Για τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το 2015 ο κ. Βρούτσης μας είχε αφήσει απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Τις μειώσαμε κατά 72% και τις παραδώσαμε περίπου 107.000. Αυτά είναι στοιχεία των Ταμείων στα τέλη Ιουνίου 2019 και τα έχω καταθέσει στη Βουλή. Άκουσα τον κ. Βρούτση να μιλάει για το ζήτημα της γρήγορης και ηλεκτρονικής απόδοσης συντάξεων, αυτό είναι ένα έργο που επισήμως υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2017 και έχει υλοποιηθεί κατά 60%. Ξεκινήσαμε αυτό το έργο με στόχο τον Ιούνιο του 2020 το 34% περίπου των συντάξεων να εκδίδεται ηλεκτρονικά. Μία εξαγγελία που την επαναλαμβάνει ο κ. Βρούτσης ως δική του».