Αχτσιόγλου: Ο Βρούτσης δημιουργεί ψευδή εικόνα για τις υψηλές συντάξεις – Τι ισχύει

Στην παραδοχή ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνώριζε την ύπαρξη υψηλών συντάξεων και είχε δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην εκδοθούν, μέχρι να περάσει από τη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση, προέβη η Έφη Αχτσιόγλου. Η νομοθετική ρύθμιση όμως δεν προχώρησε ποτέ, εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές…

Η πρώην υπουργός Εργασίας, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, απάντησε στις καταγγελίες του διαδόχου της, Γιάννη Βρούτση, για τις πολύ υψηλές συντάξεις που βρήκε να υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Η νυν βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, υπογράμμισε ότι «ο κ. Βρούτσης αδυνατεί να αναμετρηθεί με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης. Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν.4387/16 είναι 3.166 ευρώ.

2. Για όσους αιτήθηκαν συνταξιοδότησης πριν το ν. 4387/2016, ο νόμος προέβλεπε ανώτατα πλαφόν σύνταξης στις 2.000 και στις 3.000 ευρώ, για μία και για περισσότερες συντάξεις αντιστοίχως, έως 31.12.2018.

3. Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.

4. Επίσης, ως ηγεσία του yπουργείου Εργασίας είχαμε δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις, για τις οποίες είχαν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές, έως ότου ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν τελικά και τις ”ανακάλυψε’ ο κ. Βρούτσης».

Σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό».