Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης όσων ανήκουν στις πληγείσες περιοχές

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης όσων υπέβαλαν και ανήκουν στις πληγείσες περιοχές θα πάρουν προτεραιότητα, ώστε πολύ γρήγορα να λάβουν τις συντάξεις τους -τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές- χωρίς άλλη προϋπόθεση. Αυτό επισήμανε μεταξύ των άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».

Διευκρίνισε ότι τα έκτακτα αυτά μέτρα δεν συνδέονται με το ζήτημα της μη επιπλέον επιβάρυνσης των συνταξιούχων που έχει τεθεί και σχετίζεται με την απομείωση της προσωπικής διαφοράς για το 2019, και δεν αναιρείται το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η Ε. Αχτσιόγλου συμφώνησε με την άποψη που εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές τονίζοντας: «Nομίζω ότι η χτεσινή συνέντευξη Τύπου απέδειξε επαρκώς το αναπόφευκτο αυτού του γεγονότος, δηλαδή τις εξαιρετικά ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, τους ακραίους ανέμους, την τεράστια ταχύτητα που ανέπτυξε η φωτιά και την τεράστια ταχύτητα εξάπλωσής της και απέδειξε την ταχύτητα με την οποία έδρασε η Πυροσβεστική, με τη χρησιμοποίηση όλων των δυνάμεών της».

Η υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τα οποία είναι πρόσθετα των μέτρων που ήδη ισχύουν. «Έχουμε συνολικά πέντε κατηγορίες μέτρων: Μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, ειδικά μέτρα για τους συγγενείς των θανόντων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ιδιωτικών περιουσιών που καταστράφηκαν, αλλά και των δημόσιων υποδομών και μια σειρά από άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση των πληγέντων».

Ειδικότερα, όσον αφορά τα άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης επανέλαβε πως θα δοθούν 5.000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή οικογένεια που επλήγη από τις καταστροφές, ενώ το ποσό αυτό θα είναι 6.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και 8.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις. Επίσης, εάν κάποιος έχασε τη δουλειά του, διότι καταστράφηκε για παράδειγμα η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, δικαιούται επίδομα ανεργίας και επιπλέον εφάπαξ βοήθημα 650 ευρώ.

Τέλος, στους συνταξιούχους των περιοχών που επλήγησαν θα δοθούν δύο επιπλέον συντάξεις τόσο από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις, όσο και από το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές συντάξεις), αλλά και από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), δηλαδή μερίσματα.