Αχτσιόγλου: Σύντομα η Υπουργική Απόφαση για τις 120 δόσεις

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για τις 120 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ έκανε χτες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), η κ. Αχτσιόγλου «ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η υπουργός Εργασίας «αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, επικαλούμενη τα βελτιωμένα μεγέθη της οικονομίας που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου». Επιπλέον, «ανέφερε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα αναγνωρίζουν τους συνεπείς εργοδότες, ενώ θα εξεταστούν και θεσμικές ρυθμίσεις για τη Ναυπηγοεπισκευή».

Για τα ζητήματα που τέθηκαν προς την κ. Αχτσιόγλου από την πλευρά των επιχειρηματιών, το ΕΒΕΠ σημειώνει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπεται άλλωστε από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Παράλληλα, έθεσε μια σειρά από θέματα αρμοδιότητος του υπουργείου Εργασίας, προτείνοντας ειδικά για τη Ναυπηγοεπισκευή, δύο κρίσιμες και άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι η διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο, καθώς και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα Εργάνη πριν την πραγματοποίησή τους. Σχετικά με το κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, ότι είναι απαραίτητη η διαβάθμισή του, καθώς και να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία. αφού η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας αλλά, κυριότερα, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Ειδικότερα, έθεσε επιγραμματικά τα εξής θέματα:

1.Ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών.

2. Εξορθολογισμός και διορθώσεις εισφορών.

3. Επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%.

4. Αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας.

5.Διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής».