«Βράζουν» οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ: Εδώ και τώρα προσλήψεις για να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς ζητούν οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τονίζουν δε ότι… με μπαλώματα όπως είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες ή με επαναπροσλήψεις συνταξιούχων, το πρόβλημα δε λύνεται.

Με ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και χρονίζουσα» την κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, «φαίνεται καθαρά πόσο κενές περιεχομένου ήταν οι υποσχέσεις ότι σε σύντομο χρόνο θα βγαίνουν οι συντάξεις «με το πάτημα ενός κουμπιού», καθώς και ότι με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων θα ξεπεραστούν τα προβλήματα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν».

«Κυβέρνηση, υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ», τονίζουν οι εργαζόμενοι, «κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων απαιτούν γνώση και πείρα,  που δεν μπορεί να έχει οποιοσδήποτε εργαζόμενος άλλου φορέα. Υιοθετούνται -για μία ακόμη φορά- ημίμετρα, που νομοτελειακά θα οδηγήσουν στην περαιτέρω διόγκωση του κοινωνικού προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων».

«Η λύση», όπως σημειώνει η ΠΟΠΟΚΠ, «δεν μπορεί να δοθεί μέσα από κινητές ομάδες υπαλλήλων μπαλώματος επειγόντων περιστατικών, λειτουργώντας σαν εταιρεία εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων, αλλά με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους τομείς, με νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εκπαίδευση».

Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούσαν το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, «θετικό πρόσημο έχει το άρθρο στο νομοσχέδιο σχετικά με την παραίτηση του e-ΕΦΚΑ από ένδικα μέσα, καθώς πολλοί συνάδελφοί μας με δικαστικές αποφάσεις, με πολυετή πείρα και γνώση, βρίσκονταν σε ομηρία και αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να απολυθούν και να βρεθούν στην ανεργία. Δεν καλύπτει όμως το σύνολο των εργαζομένων που παραμένουν όμηροι με οποιαδήποτε δικαστική απόφαση-διένεξη στο Δημόσιο. Δεν καλύπτονται, π.χ., εργαζόμενοι σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με οκτάωρη απασχόληση, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και αμοιβή 480 ευρώ. Και, βέβαια, δεν καλύπτονται οι εργαζόμενοι για περισσότερο από 17 χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία, που πριν από μερικούς μήνες απολύθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ».

Οι προτάσεις της ΠΟΠΟΚΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είναι οι εξής:

  • Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να τακτοποιηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια τώρα σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με δικαστικές αποφάσεις και δεν καλύπτονται από την παραπάνω ρύθμιση. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, όμηρος αντεργατικών πολιτικών επιλογών.
  • Να επαναπροσληφθούν οι έμπειροι απολυμένοι συνάδελφοί μας.

Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στον τομέα της Ασφάλισης και στις δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα.