Βρούτσης: Πάνω από 1 εκατ. οι ασφαλιστικές εκκρεμότητες – Τραγική η κατάσταση στα Ταμεία

Την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα δύο μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, με τις εκκρεμότητες προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους να ξεπερνούν το 1 εκατ., περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα ο Γιάννης Βρούτσης.

Του Χάρη Δημητρίου

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, τα στοιχεία για την κατάσταση των Ταμείων, όπως αυτά αποτυπώνονται από την επίσημη καταγραφή που έγινε έως τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία αυτά θα ενσωματώνονται σε απάντηση που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ερώτηση για το θέμα, βουλευτών της ΝΔ…

Γίνεται λόγος για «τραγικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου η οποία, για χρόνια, έκρυβε την αλήθεια και αδιαφορούσε για την ταλαιπωρία και τους κόπους ζωής των απόμαχων του εργασιακού βίου».

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, δείχνουν τα εξής:

Στην απάντησή του, το υπουργείο Εργασίας, περιγράφει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις οργανωτικές δράσεις που αναλήφθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, για να διορθωθεί αυτή η πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί εστιάζονται κυρίως στο σκέλος της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού των Ταμείων και έχουν ως εξής:

1. Επανήλθαν στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε ο ρυθμός εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.

2. Με νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζεται δραστικά η μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.

3. Επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, με την έκδοση εγκυκλίου προς τον ΕΦΚΑ, σχετικά με την απόδοση των 66.323 συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών ποσών που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 4611/2019. Αποδόθηκαν οι 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.

4. Προωθείται η νομοθετική πρωτοβουλία για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του Υπουργείου Εργασίας, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ- ψηφιακή σύνταξη» με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.

5. Με νομοθετική διάταξη διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού. Στόχος είναι να σταματήσει το φαινόμενο των εικονικών και χαλκευμένων πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ που «επιτεύχθηκε» με το μη καταλογισμό δαπανών στους ισολογισμούς του ΕΦΚΑ.

6. Καταργήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, για την μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους που είχε το 2016 σε 6.500 το 2020! Και μάλιστα την ώρα που εκκρεμούσαν χιλιάδες εκατοντάδες συντάξεις-υποθέσεις από τον ΕΦΚΑ!

7. Με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ, το επόμενο διάστημα προωθείται περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής συντάξεων με νέους υπαλλήλους.

8. Με ειδική διάταξη δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ –ενώ μέχρι τώρα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ- μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Οι 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα όλα εξηγούνται. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια. Ήξεραν και παραπλανούσαν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων. Απέφευγαν συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την λογοδοσία παρά τις ερωτήσεις και κυρίως, αυτή που υπέβαλλαν 55 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2019. Δημιουργούσαν εικονικά πλεονάσματα κρύβοντας κάτω από το χαλί δαπάνες και στοιβάζοντας εκκρεμότητες. Σήμερα φέρνουμε στο φως την τραγική αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Διαβάστε και: Άθλιο παιχνίδι με τις εκκρεμείς συντάξεις – Τρομάζουν τα νούμερα ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ – Ποιος δουλεύει ποιον;