Βρούτσης: Πάνω στις αποφάσεις του ΣτΕ το νέο ασφαλιστικό – Τι θα γίνει με επικουρικές και επιστροφές (βίντεο)

«Θα οικοδομήσουμε τις νέες πολιτικές μας στο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γι’ αυτό θα περιμένουν με υπομονή να δούμε και τα τελικά κείμενα. Χθες πήραμε μία οσμή και γεύση από την περίληψη των αποφάσεων, η οποία είναι σημαντική, φυσικά, και προσδιορίζει τις δομικές αλλαγές που γίνονται στο νομό, όμως είμαστε υποχρεωμένοι με πολλή προσοχή να δούμε τα τελικά κείμενα, τα οποία σε λίγες μέρες θα καθαρογραφούν και πάνω εκεί θα οικοδομήσουμε τις πολιτικές του νέου ασφαλιστικού», είπε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας το Σάββατο το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν μέσα σε ένα εξάμηνο η κυβέρνηση θα φέρει το νέο νόμο, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέτετε δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα είναι και νωρίτερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε γρήγορα. Είναι πράγματα τα οποία ήδη γνωρίζαμε. Ήταν εντοπισμένες οι περιοχές οι οποίες κρίνονται σήμερα αντισυνταγματικές και τις είχαμε ως αντιπολίτευση επισημάνει. Για παράδειγμα, στο θέμα το οποίο αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης. Πόσες φορές με είχατε ακούσει ως αντιπολίτευση να λέω ότι αυτός ο νόμος δεν εκπληρώνει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα ασφαλιστικό. Δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος συγκεκριμένο ποσό και μετά να αδικείται στην απονομή της σύνταξης, με πολύ μικρότερο ποσό σε σχέση με κάποιον άλλον που έχει πληρώσει λιγότερα. Αυτή η βασική μας διαφορά έρχεται σήμερα να επιβεβαιωθεί. Γι’ αυτό είμαστε προετοιμασμένοι. Έτσι κι αλλιώς θα το αλλάζαμε, είναι ζήτημα θεμελιακό για μας για να κάνουμε το ασφαλιστικό ελκυστικό και κυρίως δίκαιο».

«Θέλουμε να χτίσουμε και να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, για να μην υπάρχει στο μέλλον αγωνία, να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, να μην προσφεύγουν στα δικαστήρια, να μην προσφεύγουν στα δικηγορικά γραφεία οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Θέλουμε να χτίσουμε ένα ασφαλιστικό που θα έχει προοπτική βιώσιμη» επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Ο υπουργός Εργασίας, αφού επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών, σημείωσε ότι «είναι βασική μας προτεραιότητα για να αυξηθεί η απασχόληση, για να κάνουμε ελκυστικές για την αγορά εργασίας τις προσλήψεις, να μειώσουμε το υψηλό μη μισθολογικό κόστος», αναφερόμενος στη μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς. «Θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013 και θα αφορά τα συνεισπραττόμενα ποσά για τον ΟΑΕΔ». Η μείωση διευκρίνισε δεν θα αφορά το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις, ούτε μέτρα θα πάρουμε». «Πιάνουμε το κομμάτι των συνεισπραττόμενων, εκεί θα υπάρξει παρέμβασή μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, ο καθορισμός των οποίων από το νόμο Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας δείχνουν το εξής οξύμωρο: Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών να αυξάνονται, ενώ τα έσοδα από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να μειώνονται και να γκρεμίζονται, τι στιγμή, μάλιστα, που τα εισοδήματα συνολικά αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το νόμο Κατρούγκαλου η σύνδεση ασφαλιστικού και φορολογικού οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η φοροδιαφυγή, έρχεται τώρα η εισφοροδιαφυγή να τραβήξει μπροστά το κάρο της παρατυπίας».

Στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «το ΣτΕ εδώ έκανε μία θεμελιακή ανατροπή. Θεώρησε πλήρως αντισυνταγματικό όλο το πλαίσιο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ακόμα και τα 1.300 ευρώ. Εδώ θέλει μία επανεξέταση το σύστημα από την αρχή

«Η αλλαγή, λοιπόν, του μοντέλου και καθώς όλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι συμφέρει να μη δηλώνουν εισοδήματα, όχι για τη φοροδιαφυγή, αλλά για να μην πληρώνουν τις εισφορές», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, «οδήγησε στη μείωση των εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με αποτέλεσμα στα εισοδήματα του 2018 που εξετάζουμε τώρα, να έχουμε επιστροφές 160 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν δικαιολογείται από την εξέλιξη της οικονομίας. Αυτά ή πρέπει να τα συμψηφίσουμε, για όποιους το ζητήσουν, ή πρέπει να τα επιστρέψουμε. Η επιστροφή, λοιπόν, θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Χτες υπέγραψα την τροποποίηση του προϋπολογισμού».

Στην ερώτηση πώς θα καθορίζονται οι νέες εισφορές ο κ. Βρούτσης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, τονίζοντας ότι «θα μελετήσουμε και θα μετρήσουμε, τίποτα δεν θα γίνει στο γόνατο και θα αποσυνδέσουμε το ασφαλιστικό από το φορολογικό, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχει η μεγάλη εμπλοκή».

Νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις

Στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «το ΣτΕ εδώ έκανε μία θεμελιακή ανατροπή. Θεώρησε πλήρως αντισυνταγματικό όλο το πλαίσιο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ακόμα και τα 1.300 ευρώ. Εδώ θέλει μία επανεξέταση το σύστημα από την αρχή. Και πρέπει να σας πω ότι εδώ η προσέγγισή μας θα είναι και πολύ προσεκτική, διότι δεν είναι εύκολο να επανασχεδιάσουμε όλο το πλαίσιο με ένα δημοσιονομικό τρόπο που να διασφαλίζει τις συντάξεις. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει μεγάλη προσοχή και θα το δούμε από την αρχή».

Για το μείζον ζήτημα της επιστροφής ποσών στους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι «περιμένω να δω την τελική απόφαση. Είναι ακόμα ανοιχτές ορισμένες περιοχές, νησίδες του ασφαλιστικού, όσον αφορά τις εκκρεμότητες και περιμένουμε να δούμε την τελική απόφαση. Εάν, λοιπόν, προκύψουν χρήματα για να αποδοθούν σε συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν κάνει αγωγές και διεκδικούν, όλα αυτά θα τα δούμε στην τελική απόφαση. Όμως πολιτικά έρχομαι να πω και να επαναλάβω ότι το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι μας παρακολουθούν, είναι να μην έχουν καμία αγωνία, να μην έχουν καμία ανησυχία. Εδώ είμαστε και οφείλουμε ως κυβέρνηση να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον κόσμο και να πούμε ότι όλα τα οποία θα προβλεθούν από το ΣτΕ ως απόφαση θα είναι απολύτως σεβαστά και θα επιστραφούν στο ακέραιο σε όλους. Θέλουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές με το παρελθόν και τους λογαριασμούς μας με το χθες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, στην ερώτηση αν ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα δίνει μεγαλύτερη επικουρική σε αυτόν ο οποίος πλήρωσε περισσότερα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η φιλοσοφία στα σημεία τα οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος είναι ότι θα είναι δίκαιο ασφαλιστικό, δηλαδή, η απόδοση θα συναρτάται με τις εισφορές που κατέβαλες, συνδυάζοντας πάντα και την παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει τα αδύναμα εισοδήματα των συνταξιούχων, όπως είναι παραδείγματος χάρη η εθνική σύνταξη, η οποία θα παραμείνει και δεν πρόκειται να επηρεαστεί».