Γιατί ο Βρούτσης βρήκε συντάξεις-μαμούθ έως 24.000 ευρώ – Πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα

Οι κοινωνικοί πόροι, που για ορισμένα επαγγέλματα θεωρήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η έλλειψη ανώτατου πλαφόν που δεν προβλέφθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου, ήταν οι βασικές αιτίες που ο Γιάννης Βρούτσης βρήκε στο γραφείο του, αποφάσεις για να εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις! Μπορεί να είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, αλλά σίγουρα αποτελεί πρόκληση να υπάρχουν συνταξιούχοι που θα δικαιούνται, βάσει νόμου, να λαμβάνουν ποσά σύνταξης από 10.000 έως… 24.000 ευρώ!

Του Χάρη Δημητρίου

Στην πρώτη γραμμή αυτών των συντάξεων «μαμούθ» βρίσκονται ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, κύρια συμβολαιογράφοι. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, για κάθε συμβόλαιο που συνάπτουν, έχουν λαμβάνειν από κοινωνικό πόρο που έχει θεσμοθετηθεί επ’ αυτού. Ο κοινωνικός πόρος προσμετράται ως ασφαλιστική εισφορά και έτσι, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, προστίθεται ως προσαύξηση στο αναλογικό τμήμα της σύνταξης. Έτσι, προέκυψαν ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις τεράστιων συντάξεων, που όμως, βάσει νόμου πάλι, είναι καθόλα νόμιμες και ορθές…

Ανάλογες περιπτώσεις εντοπίστηκαν και σε ΔΕΚΟ του Δημοσίου, κυρίως με διευθυντικά στελέχη που συνταξιοδοτήθηκαν και οι οποίοι επίσης παίρνουν προσαύξηση, επειδή καταβάλλουν εισφορές πολύ υψηλότερες από το 20%, που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Μετά την χθεσινή αποκάλυψη του θέματος από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας σε τηλεοπτική εκπομπή, στην Σταδίου 29 σχεδιάζεται ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Σε πρώτη φάση, προωθείται το σενάριο να επιβληθεί πλαφόν, κοντά στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, έτσι ώστε να περιοριστεί ο σάλος που έχει ξεσπάσει. Όμως, θα επιχειρηθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή να υπάρχει ειδική διάταξη που θα παρέχει έναν άλλο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ειδικά ως προς το ανταποδοτικό κομμάτι. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος προσφυγών στη δικαιοσύνη από πολίτες που βρίσκονται στις ανωτέρω κατηγορίες και θα θεωρηθούν ότι θίγονται από αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις…