Γιατί πάει πιο πίσω το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό – Η αναλογιστική μελέτη, οι αυξήσεις, οι δανειστές και τα αναδρομικά…

Μετ’ εμποδίων προχωράει η διαδικασία κατάθεσης του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Αιτία η αναλογιστική μελέτη που πρέπει να το συνοδεύει και η οποία δεν βγάζει το αποτέλεσμα που θα… επιθυμούσε το υπουργείο Εργασίας. Άρα, η προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα κατάθεση του νομοσχεδίου, μάλλον μεταφέρεται. Το πιθανότερο είναι να δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του. Πρώτα, όμως, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στην αναλογιστική μελέτη, ώστε το σχέδιο νόμου να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.

Του Χάρη Δημητρίου

Τα κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα για ένα «νέο κύκλο» αξιολόγησης και το επίμαχο νομοσχέδιο θα μπει στην «πρώτη γραμμή» του ελέγχου. Γι’ αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αύριο Τετάρτη. Στόχος είναι να κωδικοποιηθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν, ώστε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για αυξήσεις -έστω και μικρές- σε περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους.

Για να δοθούν τα ποσά που οφείλονται ως αναδρομικά, σύμφωνα με τις πρώτες τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου 2019, μαζί με τις αυξήσεις, έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 900 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς. Μόνο που η αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε, καταλήγει σε υψηλότερο ποσό από το προβλεπόμενο. Γι’ αυτό και απαιτούνται κάποιες τροποποιήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η αναδρομικότητα που προέκυψε επιφέρει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από 5 έως 195 ευρώ για 456.000 συνταξιούχους. Επίσης, αυξήσεις 2%-8% αναμένεται να προκύψουν και στις κύριες συντάξεις, με ανάλογη αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης.