Για διπλό χτύπημα-σοκ στους συνταξιούχους πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση το ΔΝΤ

Το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και το άνοιγμα της τέταρτης μπορεί να ικανοποιεί την κυβέρνηση που όλο και πιο συχνά μιλά για «καθαρή έξοδο», ωστόσο φέρνει με πιο καθαρό τρόπο στο προσκήνιο τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, αντί για το 2020.

Εκτός, λοιπόν, από τα 88 -αρκετά δύσκολα- προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ημερομηνίες–σταθμοί για την εξέλιξη των πραγμάτων θεωρούνται οι ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, καθώς και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το ΔΝΤ πιέζει για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου κατά ένα έτος, πίεση που αν τελικά υιοθετηθεί από το κουαρτέτο θα σημάνει μαχαίρι στους μισθούς και διπλό μαχαίρι στις συντάξεις.

Με δεδομένο ότι είναι ήδη ψηφισμένη η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1/1/2019, που θα φέρει μειώσεις στις συντάξεις κατά 18%, η ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου στα έως 5.700 ευρώ, σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν από τον επόμενο χρόνο έως και δύο συντάξεις.

Το πλαίσιο που διαμορφώνεται, παρά τις αντίθετες επικοινωνιακές προσπάθειες, είναι δυσμενές και θολώνει το αφήγημα της κυβέρνησης, αφού στις πιέσεις του ΔΝΤ περιέχεται και η παραπομπή στις καλένδες των αντίμετρων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα λεγόμενα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» αμφισβητήθηκαν σαφέστατα το Σαββατοκύριακο, 3-4 Μαρτίου, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να δίνει την πιο ρεαλιστική περιγραφή του μεταμνημονιακού καθεστώτος, ορίζοντας τρία επίπεδα επιτροπείας: την επιτήρηση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, τη μεταβατική επιτήρηση που επιβάλλεται στις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα προσαρμογής και την «πιο σφιχτή» επιτήρηση που θα απαιτηθεί αν της δοθεί ελάφρυνση χρέους. «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και θα είναι και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ

Ακόμα και η πολύ πιο φιλική προς το κυβερνητικό σενάριο «καθαρής εξόδου» Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το μεταμνημονιακό καθεστώς θα είναι «ειδικό» για την Ελλάδα, με τον Ντέκλαν Κοστέλο να κάνει λόγο στους Δελφούς για μια περίοδο 3-4 ετών «ειδικής επιτήρησης».