Για ποιους αυξάνονται και για ποιους μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Η αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, δεν θα έχει μόνο θετική επίδραση στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Το «κρίσιμο μέγεθος» είναι το κατώτατο πλαφόν καταβολής εισφορών. Σήμερα, η αφετηρία βρίσκεται στα 185 ευρώ. Με τις αλλαγές που θα προκύψουν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί να διατηρηθεί η σημερινή κατώτατη εισφορά στα ίδια επίπεδα. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί, έστω και οριακά.

Του Χάρη Δημητρίου

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει επιβάρυνση για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, που έως τώρα κατέβαλλαν την κατώτατη εισφορά, αφού είχαν δηλώσει ανάλογα χαμηλά εισοδήματα.

Στον αντίποδα, ευνοημένοι πρόκειται να είναι εκείνοι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που είχαν δηλώσει υψηλά εισοδήματα, άνω των 50.000 ευρώ. Αιτία είναι η δημιουργία ασφαλιστικών κλάσεων, κατά το παλιό μοντέλο καταβολής εισφορών, που ίσχυε στον πρώην ΟΑΕΕ. Εκεί, οι εισφορές προκύπτουν από την προϋπηρεσία του ασφαλισμένου, όχι από το ετήσιο εισόδημά του. Έχει υπολογιστεί ότι στα ψηλά εισοδήματα, θα υπάρξει όφελος, αφού οι νέες εισφορές που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μικρότερες από τις σημερινές.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση εισφορών το νέο έτος και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που έχουν υπογράψει σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Αιτία είναι οι μειώσεις στις εισφορές αυτής της κατηγορίας, που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν σε βάθος πενταετίας και θα είναι της τάξης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Οι μειώσεις αυτές, ξεκινούν από τον Ιούνιο της νέας χρονιάς. Αρχικά θα είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.