Γ. Βρούτσης: Για τέταρτο μήνα χιλιάδες ασφαλισμένοι πληρώνουν στον ΕΦΚΑ υψηλότερες εισφορές

«Είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, η κυβέρνηση εξαναγκάζει 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- να πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τονίζει ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών  με το εισόδημα τους. Ενώ λοιπόν οι εισφορές θα έπρεπε από τα μέσα του 2017 – όπως άλλωστε ο δικός του νόμος ορίζει – να προσδιορίζονται με βάση τις απολαβές που είχαν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες, αυτές εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015. Με συνέπεια να πληρώνουν δυσβάσταχτες και άδικες εισφορές, καθώς τα εισοδήματα του 2016 είναι μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015».

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί ως βάση υπολογισμού τα εισοδήματα του 2016, αν δεν είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της, είναι προφανές ότι υποκρύπτει σκοπιμότητα προκειμένου να εμφανιστεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ πλασματικά μεγαλύτερο. Η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορεί να κρύβεται. Διότι αν περάσουν άλλοι δύο μήνες απραξίας της, θα χαθεί οριστικά για αυτό το έτος η δυνατότητα συμψηφισμού των άδικα καταβαλλόμενων εισφορών στο κράτος», καταλήγει η δήλωση του κ. Βρούτση.