Γ. Βρούτσης: Καθοριστικό βήμα τακτοποίησης συντάξεων χηρείας και αγροτών στα τέλη Σεπτεμβρίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, των χιλιάδων συντάξεων χηρείας και των αγροτικών συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. Έτσι, θα καταστεί εφικτό έως το τέλος του έτους να εκδίδονται από αυτές τις δύο κατηγορίες, έως 4.000 συντάξεις το μήνα.

Πρόκειται για μια διαδικασία που στοχεύει ώστε να περιορίσει τη λίστα με τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων, που ταλαιπωρεί ξανά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ να απαντάει επίσημα στο γραφείο προϋπολογισμού τους Βουλής, ότι στην ουσία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των εκκρεμοτήτων (!), ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Γιάννης Βρούτσης, ερωτηθείς για το ζήτημα αυτό, εκτίμησε ότι θα είχε καταφέρει να «γυρίσει τον δείκτη», αν δεν υπήρχαν εκκρεμείς συντάξεις «από το 2014 και από το 2018». Ειδική αναφορά έκανε στις 17.000 συντάξεις, που βρέθηκαν σε κούτες, αλλά και στον κορονοϊό, ως τους δύο αποτρεπτικούς παράγοντες για να βελτιωθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων. Τόνισε μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα «κρυφού χρέους» αφού τα ποσά για τις εκκρεμείς συντάξεις αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό. Χαρακτήρισε δε «παθογένεια 50 ετών τα ληξιπρόθεσμα».

Για τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας, υπενθύμισε ότι θα καταβληθούν τον Οκτώβριο και ότι θα δοθεί ένα ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους. Επανέλαβε δε ότι προ μηνών, δόθηκαν αναδρομικά ποσά σε 250.000 συνταξιούχους, λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών τους συντάξεων. Επίσης, υπογράμμισε ότι εδώ και ένα τρίμηνο κύριες και επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται πια, την ίδια μέρα.

Ειδικά για το θέμα που έχει ανακύψει με την τηλεργασία και την υποχρεωτική εφαρμογή σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των εργαζομένων μιας επιχείρησης, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι, «σε 24 ώρες θα πρέπει να προχωρήσουν οι εταιρείες» στην εφαρμογή της. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμα και από σήμερα Δευτέρα, αφού δημοσιευθεί η σχετική διάταξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπενθύμισε δε ότι όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν θα κινδυνεύσουν με «αυστηρό πρόστιμο 3.000 ευρώ».