Δεν προλαβαίνουν να βγάλουν τις εκκρεμείς συντάξεις – Δίμηνη παράταση

Τρέχουν αλλά δεν… φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να «τρέξουν» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που ακόμα εκκρεμούν.

Επειδή οι προθεσμίες δεν πιάνονται και το τέλος Ιουνίου, που ήταν η ημερομηνία στόχος για την ολοκλήρωση των εκκρεμών συντάξεων, για τις οποίες, μάλιστα, διατέθηκαν και 860 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα με τους δανειστές, στο πλαίσιο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, δόθηκε δίμηνη παράταση.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας ορίζεται το χρονικό περιθώριο της έκτακτης χρηματοδότησης, θεωρώντας ότι εντός του επιπλέον διμήνου θα προλάβουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να απονείμουν όσο γίνεται περισσότερες οριστικές συντάξεις.

Όπως σημειώνεται στην ΚΥΑ, υπάρχει «ανάγκη διευκρίνισης της διαδικασίας χρηματοδότησης και η ανάγκη παράτασης του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

Τέλος, όπως επισημαίνεται, «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αξιολογεί τις προτάσεις επιχορήγησης με βάση το συνολικότερο χρηματοδοτικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, όπως παρουσιάστηκαν στις 25 Απριλίου, «οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές, μετά και την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Μαΐου, διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

  • 75.000 κύριες χωρίς προσωρινή σύνταξη, όταν στις 31/12/2014 οι εκκρεμείς κύριες ήταν 169.000.
  • 100.000 επικουρικές, όταν στις 31/12/2014 οι εκκρεμείς επικουρικές ήταν 154.000.
  • 36.000 εφάπαξ, όταν στις 31/12/2014 τα εκκρεμή εφάπαξ ήταν 63.500».