Δεν πρόκειται να μειωθούν 40% οι συντάξεις, ξεκαθαρίζει ο Πετρόπουλος

Δεν υπάρχει περίπτωση οι μειώσεις στις νέες συντάξεις να φτάσουν στο 40–45%, τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι ο Ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι «σε περίπτωση που η μείωση υπερβαίνει το 20%, θα καταβάλλεται το 50% της διαφοράς στον συνταξιούχο, που συνταξιοδοτείται με τους νέους όρους».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο ίδιος επισημαίνει για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, ότι «μετά το 2019 προβλέπεται η διάταξη του νόμου, που μιλάει για περικοπή της προσωπικής διαφοράς, η οποία όμως δε θα υπερβαίνει το 18% της σύνταξης».

Ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας επιπλέον για νέα ρύθμιση οφειλών, προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου τρόπου είσπραξης των οφειλών, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των δόσεων. «Λέω με κατηγορηματικό τρόπο πως θα προσφέρεται σε εκείνους που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι ρυθμίσεις οφειλών θα γίνουν, αλλά θα γίνουν στο μέγεθος του καθενός, στον τρόπο που κανείς μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται σε αυτές τις οφειλές. Κάποιος που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 5 δόσεις δε θα επιτραπεί από το σύστημα να πάει στις 120 δόσεις. Θα υπάρχει και κούρεμα των προσαυξήσεων, όσο πιο πολλές δόσεις υπάρχουν σε κάποιον, τόσο λιγότερο κούρεμα θα έχει. Θα υπάρχει σε προσδιορισμένο τρόπο που το σύστημα μέσα από αλγορίθμους θα βγάζει στον κάθε οφειλέτη».

Αναφερόμενος, τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας στην έκθεση «Ήλιος» που διαπιστώνει ότι 1,2 εκατ. συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ, διευκρίνισε: «Αν δει κανείς με προσοχή και τα προηγούμενα δεδομένα, τέτοια νούμερα δεν υπάρχουν. Οι αγρότες παίρνουν κάτω από 500 ευρώ, δεν είναι νέες συντάξεις αυτές, εκεί εντάσσονται και οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες ήταν μικρές, οι συντάξεις οι αναπηρικές, οι οποίες ήταν μικρές, δεν πρόκειται για μία μεταβολή των συντάξεων στον παρόντα χρόνο, που οδηγεί σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι ήδη καταγεγραμμένες από παλιά οι συντάξεις αυτού του ύψους και δεν πρόκειται για μία μείωση η οποία επήλθε τώρα».