Δεύτερη αναβολή από το ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου

Για τις 6 Οκτωβρίου ορίσθηκε η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν πραγματοποιήσει συνταξιούχοι κατά του νόμου Κατρούγκαλου, μετά τη νέα αναβολή που δόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς το Δημόσιο δεν είχε αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία.

Είναι η δεύτερη διαδοχική αναβολή που παίρνει η προσφυγή την οποία έχει καταθέσει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Αρχικά είχε δοθεί αναβολή στην πρώτη δικάσιμο της 7 Απριλίου, προκειμένου η υπόθεση να δικαστεί στις 2 Ιουνίου. Τελικά, θα υπάρξει νέα καθυστέρηση μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, και οι προσφεύγοντες –που άλλωστε έχουν από ημερών καταγγείλει το Δημόσιο για «σκόπιμη κωλυσιεργία» – ελπίζουν ότι αυτή θα είναι και η ημερομηνία κατά την οποία η υπόθεση θα εκδικαστεί κανονικά.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθούν συγκεκριμένες διατάξεις του Ασφαλιστικού Νόμου 4387/2016. Πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και την περικοπή των συντάξεων που υπερβαίνουν (κύρια και επικουρική αθροιστικά) το ποσό των 1.300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ πρότεινε να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δήλωσαν ότι δεν είναι έτοιμοι. Αν συνέβαινε όμως κάτι τέτοιο, υπήρχε ο κίνδυνος σειράς εφέσεων κατά της όποιας απόφασης, με συνέπεια να καθυστερούσε μέχρι και τέσσερα έτη η εκτέλεσή της. Η νέα αναβολή λοιπόν επελέγη προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πολύχρονης αναμονής χιλιάδων συνταξιούχων.