Διανομή κοινωνικού μερίσματος 1 δισ. ευρώ το 2017 προανήγγειλε ο Βερναρδάκης!

Την καταβολή 1 εκατ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο Κόκκινο, οριοθετώντας έτσι το σχετικό κονδύλι στο 1 δισ. ευρώ.

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, θα υπάρξουν οι αποφάσεις για το πού ακριβώς και με ποιον τρόπο θα διανεμηθεί», όπως είπε και σημείωσε ότι «φέτος θα είναι αρκετά πιο στοχευμένο… σε πληθυσμούς που έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ από την κρίση, όχι μόνο στους συνταξιούχους. Έχουμε και άλλα, ευρύτερα στρώματα που έχουν πληγεί, πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε κατηγορίες του υπόλοιπου πληθυσμού».

Ο Δ. Τζανακόπουλος, πάντως, στις 4 Οκτωβρίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει επί λέξει: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο νούμερο. Έχουμε πει ότι εντός Νοεμβρίου, όταν θα έχουμε και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και θα είμαστε απολύτως και ολοκληρωτικά βέβαιοι για το ποσό της υπεραπόδοσης, θα προβούμε στις απαραίτητες ανακοινώσεις με τον πιο επίσημο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά το ποια θα είναι η στάση της τρόικας απέναντι στην όποια κυβερνητική απόφαση για διανομή κοινωνικού μερίσματος, ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε ότι θα υπάρχει συμφωνία. «Τη θεωρώ δεδομένη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι για την περσινή εφάπαξ βοήθεια προς τους συνταξιούχους, τη λεγόμενη και 13η σύνταξη όπως τη… βάφτισε τότε η κυβέρνηση, η τρόικα είχε τέτοιες και τόσες αντιδράσεις, που ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναγκάστηκε να στείλει στους δανειστές μια πρωτοφανούς ύφους επιστολή… μετάνοιας.

Με δεδομένο ότι την περίοδο που η κυβέρνηση θα φέρει το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα τρέχει και η τρίτη αξιολόγηση, μένει να αποδεχτεί το βάσιμο όσων εκτιμά ο κ. Βερναρδάκης, ή ακόμα μια φορά θα αποδειχτεί ότι οι σχεδιασμοί γίνονται χωρίς τον… ξενοδόχο, βλέπε τρόικα.