Δικηγόροι και λογιστές στην απονομή συντάξεων: «Θολά» κι επικίνδυνα σημεία

Το δρόμο για τη Βουλή πήρε χτες η τροπολογία Χατζηδάκη με την οποία καθορίζονται κάποιοι όροι για την πολυδιαφημισμένη ένταξη δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων.

Μια τροπολογία, που «πατώντας» στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο e-ΕΦΚΑ και κυρίως δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, και για τα οποία προβλήματα αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι πρώην και νυν κυβερνώντες, έρχεται να δώσει μια -τάχα- αποτελεσματική λύση για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

Αν παραβλέψει κανείς (πράγμα δύσκολο) τη μεθόδευση, που είναι διαχρονική και γενικευμένη και η οποία υπακούει στη λογική «αποψιλώνουμε και απαξιώνουμε το δημόσιο για να έρθουμε μετά ως “σωτήρες” να παραδώσουμε τις αποκλειστικές και συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες του στη… θαυματουργό ιδιωτική πρωτοβουλία και οικονομία», η συγκεκριμένη τροπολογία βρίθει «θολών» και επικίνδυνων σημείων.

Από την τροπολογία, λοιπόν, δεν είναι καθαρό ποια θα είναι η αμοιβή για τους δικηγόρους και τους λογιστές και κυρίως ποιος πληρώνει. Ορίζεται ότι η αμοιβή θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη υπουργική απόφαση από την οποία θα φανεί τι θα εισπράττουν δικηγόροι και λογιστές και κυρίως από ποιον.

Η τροπολογία ορίζει ότι τα ποσά θα τα χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ, αλλά την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλέξουν το δικηγόρο ή το λογιστή που θέλουν να «τρέξει» την… υπόθεσή τους. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι θα επιλέγουν, το πιθανότερο είναι ότι οι «παλιοί» και έχοντες καλή γνώση του ασφαλιστικού να εισπράττουν κάτι… παραπάνω (εννοείται από τον ασφαλισμένο) για την ταχύτερη και ορθότερη(;) διεκπεραίωση.

Επιπλέον, ήδη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ θέτουν το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας της «επίμαχης» τροπολογίας. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, τότε θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος απονομής συντάξεων, αφού θα πρέπει να επανελεγχθούν δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις, που τυχόν θα έχουν εκδοθεί. Θυμίζουμε ότι το Σύνταγμα ορίζει (σοφά) το Δημόσιο, ως το μοναδικό «πάροχο» καταβολής συντάξεων και δεν αναφέρει τυχόν εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα σε αυτή την (πολύ ειδική) διαδικασία.

Από την άλλη προβληματικό είναι και το γεγονός ότι η τροπολογία προβλέπει χρονικό περιθώριο 30 ημερών στους δημόσιους υπαλλήλους να ελέγξουν και να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα τους έχουν σταλεί από τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Και οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί, τόσο για την κοινωνική ασφάλιση, όσο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Ποιος θα είναι υπεύθυνος για πιθανά λάθη; Πώς θα διορθώνονται και ποιος θα καλείται να επιστρέψει χρήματα στον e-ΕΦΚΑ όταν πιθανόν θα αποκαλυφθούν προς τα πάνω καταβολές;

Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα που εγείρει η τροπολογία Χαζηδάκη και τα οποία θα… απαντηθούν πιθανότατα με τον πιο κακό τρόπο στο άμεσο μέλλον.