Διπλό «αγκάθι» για τις περίπου 35.000 συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν

Δημοσιεύτηκαν χτες στο ΦΕΚ οι αλλαγές που αφορούν στα κατώτατα όρια για τις συντάξεις χηρείας, με τους δικαιούχους να ευελπιστούν ότι πλέον θα δρομολογηθεί η έκδοση των οριστικών συντάξεων, οι οποίες ουσιαστικά είχαν παγώσει, αφού τα ποσά που προέκυπταν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου θα προκαλούσαν γενική κατακραυγή.

Ωστόσο, με τη δημοσίευση του νόμου δεν ανοίγει ο δρόμος για το σύνολο των περίπου 35.000 συντάξεων χηρείας που εκκρεμούν. Οι οριστικές συντάξεις που εκκρεμούν από τον πρώην ΟΑΕΕ θα περιμένουν ακόμα στα… συρτάρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το πληροφοριακό σύστημα δεν έχει ακόμα ενημερωθεί με τις νέες παραμέτρους των κατώτατων ορίων, οπότε και δεν μπορούν να βγουν οι οριστικές συντάξεις.

Επιπλέον, όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη χηρείας και ετοιμάζονται με τα αναδρομικά της οριστικής να πάρουν οικονομική ανάσα, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να κρατούν μικρό έως πολύ μικρό καλάθι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με βάση το γεγονός ότι θα εισπράξουν το 50% (από 70% που ίσχυε) της σύνταξης του/της θανόντα/σης, οι οριστικές συντάξεις που προκύπτουν δεν απέχουν πολύ και σε πολλές περιπτώσεις καθόλου από την προσωρινή σύνταξη που ήδη εισπράττουν, οπότε δεν γίνεται λόγος και για αναδρομικά.

Διαβάστε και: Ποια είναι τα νέα κατώτατα όρια για τις συντάξεις χηρείας